Huawei nakon Trumpa: Pozvali Britance da ponovno razmisle o zabrani korištenja njihove 5G opreme

Odluka o britanskoj zabrani korištenja Huaweijeve 5G infrastrukture je politička i nema veze sa sigurnosti, smatraju u kineskoj kompaniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.11.2020. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoće li promjene u SAD-u i odlazak Trumpa donijeti neke dobre vijesti za Huawei i položaj kineske tvrtke na međunarodnoj sceni? Odgovor na to pitanje saznat ćemo tijekom vremena, no u Huaweiju se nadaju kako postoji mogućnost za promjenama, a o tome je u intervju za The Guardian govorio potpredsjednik kompanije Victor Zhang.

Slika nije dostupna SAD popušta: Huawei će moći kupovati američke čipove, ali...

Naglasio je kako je odluka o zabrani korištenja Huaweijeve infrastrukture u britanskim 5G mrežama bila u potpunosti politička odluka koja nema nikakvo uporište u nekakvim sigurnosnim propustima te da ne postoje sigurnosni problemi povezani s njihovim hardverom. Odluka je donesena prvenstveno pod utjecajem Trumpa, no kako će uskoro na mjesto najvažnije osobe u SAD-u sjesti Biden, Zhang se nada kako bi promjena mogla utjecati i na odnos prema Huaweiju, barem u Velikoj Britaniji.

Rekao je kako je Velika Britanija mjesto na kojem je nastala prva industrijska revolucija te si ne smiju dopustiti kašnjenja i zaostajanja u novoj revoluciji - onoj koju će donijeti 5G mreže. Naime, 5G je temelj za novu generaciju tehnologije - umjetnu inteligenciju, robotiku, pametno zdravstvo i obrazovanje te će kašnjenje u razvoju imati velike ekonomske posljedice za Veliku Britaniju, uključujući i daljnje povećanje nejednakosti između više i manje razvijenih dijelova zemlje, pogotovo između sjevera koji po pokrivenosti i brzinama broadbanda zaostaje za Londonom i jugoistočnim dijelovima zemlje.

Slika nije dostupna Huaweijev 5G prošao GSMA-ovu provjeru kibernetičke sigurnosti mrežne opreme

Podsjetio je kako je Huawei u Velikoj Britaniji prošao sigurnosnu provjeru Centra za komunikacije, kao i dva parlamentarna odbora u kojima je zaključeno da ne postoje veliki sigurnosni rizici. Zato bi Velika Britanija trebala razmisliti o povlačenju zabrane korištenja Huaweijeve opreme, smatra potpredsjednik kompanije jer u suprotnom neće moći ostaviti zacrtani cilj uspostavljanja superbrzog broadbanda do 2025. godine. Nada se kako će britanska vlada, jednom kada razmotre ekonomske posljedice, ipak razmisliti “postoji li neki bolji način”, a to je po njemu, naravno, nastavak rada s Huaweijem i korištenja njihove opreme.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti