SAD popušta: Huawei će moći kupovati američke čipove, ali...

Iako se još uvijek radi o neslužbenim informacijama, analitičari već ističu kako bi taj potez američke administracije mogao "spasiti" Huaweijev posao s mobilnim telefonima.

Martina Čizmić | 29.10.2020. / 17:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon dvije i pol godine blokade, Huawei bi mogao napokon uhvatiti malo zraka u odnosima s SAD-om. Kako javlja Financial Times, SAD će dopustiti većem broju američkih tvrtki koje se bave proizvodnjom čipova da ih prodaju Huaweiju. No, postoji poseban uvjet. Komponente i čipovi ne smiju se koristiti za Huaweijevu 5G tehnologiju.

Navodno će tvrtke prilikom podnošenja molbe za dozvolu za poslovanje s Huaweijem trebati dokazati da njihovi proizvodi ne podržavaju 5G tehnologiju, nakon čega bi im dozvola trebala biti odobrena.

Iako se još uvijek radi o neslužbenim informacijama, analitičari već ističu kako bi taj potez američke administracije mogao "spasiti" Huaweijev posao s mobilnim telefonima.

Da se sve kreće u tom smjeru govori i informacija koju je objavila Samsungova divizija za zaslone, a prema kojoj su dobili američku dozvolu za isporuku OLED zaslona za mobilne telefone Huaweiju.

Vjerujemo da je to snažan pokazatelj da SAD namjerava dopustiti Huaweiju da ostane u poslu s mobilnim telefonima, poručio je analitičar Edison Lee. Dodao je kako su i Sony i OmniVision također dobili dozvolu za isporuku CMOS senzora (čipova koji se koriste u kamerama na pametnim telefonima) Huaweiju.

Lee očekuje da će i američke kompanije Qualcomm i MediaTek u sljedećih nekoliko mjeseci dobiti zeleno svjetlo za nastavak suradnje s Huaweijevom podružnicom za pametne telefone.

No, hoće li se to zaista i dogoditi, ipak treba pričekati jer je američka administracija poznata po povlačenju neočekivanih poteza. Bar kad je Huawei (odnosno Kina) u pitanju.

Izvor: Financial Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti