Huawei predstavio pravu konkurenciju iPhoneu

Huawei je "pokazao zube" i najavio ozbiljnu borbu protiv Applea i Samsunga.

Martina Čizmić | 16.10.2018. / 15:34

Galerija

Huawei je na velikom događanju u Londonu predstavio cijeli niz zanimljivih proizvoda s kojima može konkurirati vodećim igračima poput Applea i Samsunga.

Tako je uz već najavljivane i očekivane Huawei Mate20 i Huawei Mate20 Pro pametne telefone, predstavljen i Huawei Mate20 X, ali i nova verzija pametnog sata te pametne narukvice.

Predstavljanje Huaweijevih uređaja u Londonu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija više nije bauk

Huawei Mate20 Pro dolazi s tri stražnje kamere, za tri različite dubine (i širine) snimanja fotografija i videa. I službeno je prvi Huaweijev pametni telefon s novim procesorom 7nm Kirin 980 koji je predstavljen u rujnu.

Kao glavnu značajku u Huaweiju ističu korištenje umjetne inteligencije gdje god su mogli. Tako se AI brine za optimizaciju sustava i sprječava ono što većinu korisnika pametnih telefona najviše muči - pad performansi sa starenjem uređaja. Tako bi Mate20 Pro trebao i nakon godine dana zadržati gotovo sve performanse koje ima i na početku.

Osim za performanse, AI je zadužen i za drugu bitnu komponentu - poboljšavanje funkcija čak četiri kamere - tri na stražnjoj i jedne na prednjoj strani uređaja. Tako se 20 megapikselna kamera brine za posebno širokokutne snimke, 40 pikselna za klasične širokokutne, dok je 8 pikselna kamera telefoto kamera. U kombinaciji te tri kamere i umjetne inteligencije, Mate20 Pro može obrađivati videa i fotografije i primjenjivati filtere samo na određeni dio fotografije odnosno određeni predmet ili osobu.

Također, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, moguće je napraviti 3D vizualizaciju predmeta te tako u proširenoj stvarnosti "oživjeti" predmete poput dječjih igračaka. Kamera prepoznaje predmete koji se pred njom nalaze, pa tako može u trenu prevesti tekst ili procijeniti koliko kalorija neka namirnica ima (što će posebno razveseliti one koji paze na prehranu).

Prednja kamera od 24 megapiksela skrivena je uz mali "zubić" koji je, ističu u Huaweiju, najmanji na tržištu.

Ekan ima dijagonalu od 6,39 inča, dolazi s novim Androdom Pie 9 i EMUI 9 korisničkim sučeljem. Sve to pogoni impresivna baterija od 4200 mAh. Iz Huaweija ističu kako će baterija izdržati bez problema cijeli dan, čak i ako gledate YouTube, no ako se ipak isprazni, u rekordnom roku će ju napuniti novi ekstremno brzi punjač koji, kažu, puni brzinom od jedan posto svakih pola minute.

Mogućnost koja je oduševila sve je punjenje drugog uređaja i to bežično. Naime, kako Mate serija podržava bežično punjenje, zahvaljujući povratnoj mogućnosti punjenja, Mate pametni telefoni moći će "dijeliti" struju, ali i puniti druge uređaje (kao što je recimo pametni sat).

Predstavljanje Huaweijevih uređaja u Londonu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Još veći i još moćniji

Posebnu je pozornost izazvao Mate20 X, najveći Huaweijev pametni telefon do sad s dijagonalom ekrana od impresivnih 7,22 inča.

Namijenjen je prije svega onima koji vole igrati igre, ali i onima koji vole biti produktivni dok su u pokretu. Tako uz sve mogućnosti koje nudi Mate20 Pro, Mate20 X ima bateriju jačine 5000 mAh te M-Pen, pametnu olovku za lakše korištenje.

Kako bi korištenje bilo još ugodnije, Huawei je osmislio i poseban sustav hlađenja, "vapor chamber" koji bi trebao sniziti temperaturu uređaja tijekom korištenja te tako održati performanse na visokoj razini. Radi se o sustavu hlađenja koji se pojavljuje prvi put na tržištu i koji je u kombinaciji s grafenskom trakom, učinkovitiji od dosadašnjeg vodenog hlađenja.

Predstavljanje Huaweijevih uređaja u Londonu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Pametni sat i narukvica za one u pokretu 

Huaweijev pametni sat, Watch GT, dobio je nove mogućnosti, tanji izgled i izdržljiviju bateriju. Tako, osim što podnosi zaron do 50 metara, prepoznaje zamahe rukom koji su karakteristični za plivanje, dolazi s "trenerom za trčanje", ali i aplikacijom sa senzorom za praćenje rada srca u stvarnom vremenu i aplikacijom za praćenje kvalitete sna. Treba li uopće spomenuti da ga je moguće sinkronizirati s pametnim telefonom i tako primati obavijesti o porukama i pozivima? Za mnoge će glavna značajka biti dugotrajna baterija koja može izdržati čak 14 dana između dva punjenja.

Ni pametna narukvica, Band 3, ne zaostaje po sposobnostima za pametnim satom, ali je nešto manja i usmjerena prije svega na one koji žele pratiti svoje vitalne znakove dok vježbaju.

Najvažnije - cijena?

Huawei Mate20 Pro biti će dostupan u Hrvatskoj od studenog po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 7499 kuna za model s 4GB RAM-a i 128GB prostora za pohranu.

Huawei Mate20 X prodavat će se po cijeni od 899 eura (oko 6660 kuna), dok će se Huawei Mate20 prodavati po cijeni od 799 eura (oko 6000 kuna).

Cijene satova kreću se od 199 eura (za slabiji model) do 249 eura (za jači), ali još nije poznato kad će točno biti dostupni u Hrvatskoj. Treba spomenuti i da će se pametna narukvica prodavati po cijeni od 99 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti