Huawei pretvorio Porsche u autonomni automobil s umjetnom inteligencijom

Huawei je transformirao Porsche Panameru u vozilo koje prepoznaje više od tisuću različitih objekata uključujući i životinje, lopte i druga prijevozna sredstva.

Martina Čizmić | 23.02.2018. / 07:18

Huawei Porsche Panamera (Foto: Huawei) (Foto: Huawei)

Huawei je napravio napredni sustav za autonomne automobile temeljen na umjetnoj inteligenciji koji prepoznaje i razumije okolinu, a prvi automobil opremljen tom tehnologijom bit će Porsche Panamera.

Projekt pod nazivom „RoadReader“ pomiče granice tehnologije prepoznavanja objekata te ujedinjuje mogućnosti učenja, brzine i performansi svojih uređaja koji koriste umjetnu inteligenciju. Huawei sustav za autonomne automobile bazira isključivo na vlastitim tehnologijama koje već od ranije primjenjuje u pametnim telefonima.

Za razliku od ostalih autonomnih automobila koji samo detektiraju prepreke, Huawei je transformirao Porsche Panameru u vozilo koje prepoznaje više od tisuću različitih objekata uključujući i životinje, lopte i druga prijevozna sredstva te primjenjuje najprikladnije akcije za njihovo izbjegavanje.

„RoadReader“ projekt koristi prednosti umjetne inteligencije na primjeru inteligentnog telefona Huawei Mate 10 Pro koji automatski prepoznaje objekte kao što su psi, mačke i hrana, kako bi pomogao korisnicima da snimaju profesionalne fotografije. Većina novih samoupravljajućih vozila oslanja se na računalnu snagu namjenskih čipova koje proizvode treće strane, dok je u Huaweiju kompletan razvoj temeljen na vlastitoj tehnologiji i rješenjima.

Naši pametni telefoni već koriste mogućnost prepoznavanja objekata. Željeli smo vidjeti možemo li u kratkom vremenu postići da isti princip primijenimo na vozilima i to ne samo za njihovo pokretanje, već i da koriste mogućnosti umjetne inteligencije za izbjegavanje prepreka. Ako je naša tehnologija toliko inteligentna da postignemo to u samo pet tjedana, zamislite što još može, izjavio je Andrew Garrihy, marketing direktor za Huawei za tržište Zapadne Europe.

Huawei će uskoro predstaviti ovaj projekt na MWC sajmu u Barceloni gdje će svi imati priliku osobno isprobati Huaweijevo testno vozilo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti