HUP nagradio učenice poduzetnice: Osmislile drobilicu biootpada

Da se mogu smisliti pametna rješenja za otpad, pokazale su i dvije učenice Prve ekonomske škole u Zagrebu. Osmislile su posebnu drobilicu biootpada koja pruža mogućnost proizvodnje vlastitog komposta u kućanstvu.

Sanja Vištica Sanja Vištica | 07.02.2020. / 17:14

Galerija

Za to ih je HUP u sklopu natječaja ''Poduzetnici budućnosti'' nagradio s 10.000 kuna. Inače, riječ je o natječaju na kojem HUP svake godine nagrađuje 25 najboljih projekata, a cilj je promicanje poduzetništva.

Htjeli smo smisliti neki proizvod koji će zapravo smanjiti cijeli taj otpad tako da smo dosli na ideju - proizvod koji smanjuje volumen bio otpada, poručila je Bianka Milinović. 

U to se stavi bilo koja vrsta biootpada od kućanstva, ljuske jaja, kore od naranče, banana prolazi kroz to i kada se smrvi drži se u spremniku. Taj dio se može naknadno izbaciti u biorazgradive vrećice, kaže Nevena Juričić. 

Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a kaže kako učenike treba poticati da budu kreativni i da generiraju svoje ideje.

U Hrvatskoj premalo njegujemo taj poduzetnički duh u vremenu kada se on kreira doista kreira na pravi način, a to je od vrtićke dobi. Moraju biti ohrabreni da imaju pravo razmišljati drugačije, poručuje.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti