Stručnjaci upozoravaju: Pješaci, kad hodate gradom, nemojte pisati tekstualne poruke! Nastradat ćete!

Pješaci koji su slali tekstualne poruke našli su se u najrizičnijim situacijama

Martina Čizmić | 04.02.2020. / 10:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni pokazali su se pogubnima za pješake, objavljeno je u časopisu "Injury Prevention". Tipkanje poruke na pametnom telefonu u kombinaciji s kretanjem po gradu rezultira velikim brojem ozljeda, ali i povećanim rizikom od smrti.

Naime, istraživači su otkrili da takvo odvlačenje pažnje, jer tijekom pisanja poruke na pametnom telefonu fokusirani smo na ekran i poruku koju šaljemo, dovodi pješake u opasnost više nego slušanje glazbe ili razgovor na telefonu.

Istraživači su se koristili podacima iz 33 relevantne studije i analizirali podatke o ozljedama pješaka i njihovim aktivnostima neposredno prije ozljede. Posebnu su pozornost obratili na trenutak kad je pješak krenuo hodati ili prelaziti cestu, je li provjerio svoju okolinu, koliko mu je trebalo da prijeđe cestu te je li se sudario s drugim pješacima ili vozilima.

Podaci su pokazali da slušanje glazbe, što se smatralo rizikom za sigurnost pješaka, zapravo i nije takav rizik. Telefonski razgovor malo je povećao rizik jer je pješacima trebalo nešto više vremena da počnu prelaziti cestu i nešto su rjeđe provjeravali koliko je sigurno prijeći.

No pješaci koji su slali tekstualne poruke našli su se u najrizičnijim situacijama. Najrjeđe su provjeravali koliko je sigurno prijeći cestu, a i češće su se sudarali s drugim pješacima i vozilima jer su bili fokusirani na ekran, a ne na svoju okolinu.

Istraživači upozoravaju da će, s obzirom na sve više sadržaja koji odvlače pažnju pješaka (pametni telefoni, razne aplikacije, videi i slično), sigurno kretanje po gradu i sudjelovanje u prometu postati sve veće pitanje u budućnosti.

Upozoravaju i da postojeće kampanje za podizanje osviještenosti pješaka o opasnostima korištenja pametnog telefona tijekom kretanja po gradu nisu polučile konkretne rezultate te će ih u budućnosti trebati mijenjati.

Izvor: Injury Prevention

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti