Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) u ponedjeljak je apelirala na nadležne državne institucije da se što prije blokira ili na drugi način regulira poslovanje stranih kladionica koje na hrvatskom tržištu ilegalno posluju preko interneta jer će u njima završiti dobar dio novca naših građana, a država ostati bez visokih prihoda.

Svjetsko prvenstvo u nogometu, kao najatraktivnija sportska manifestacija tijekom koje se cijela nacija pretvori u navijače, uvijek znači i pojačani interes za klađenjem. Ako usporedimo lipanj 2015. u kojem se nije održavala velika nogometna smotra, s lipnjem 2016. kada je igrano Europsko prvenstvo, dolazimo do povećanja klađenja za 20-ak posto, navodi HUZIS u priopćenju.

Napominju da, s obzirom na to da je prema hrvatskom Zakonu o igrama na sreću propisano da se na klađenje u poslovnicama i na kladomatima plaća mjesečna naknada u iznosu od pet posto na uplatu, država od toga uprihođuje novac koji bi mogao biti i znatno veći.

Tražimo da institucije naše države hitno zaštite nas koji osim plaćanja naknada i poreza, poslujemo poštujući sve zakone i propise. Također, tražimo da se hitno onemogući poslovanje stranih online kladionica koje u Hrvatskoj ne plaćaju ni naknade, ni poreze, a zbog čega će samo ovaj mjesec iz proračuna iscuriti milijuni kuna, kazala je Matea Mateković, predstavnica HUZIS-a, udruge koja okuplja hrvatske tvrtke priređivače igara na sreću.

Apeliraju na Vladu, na nadležno Ministarstvo financija i sve druge institucije da se što prije blokiraju ili na drugi način reguliraju ilegalne strane internetske kladionice.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju