Hyundai predstavio električnu verziju Kone

Sa standardnom baterijom Kona Electric imat će domet od skoro 300 km, dok će model sa snažnijom baterijom imati domet od 470 km.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2018. / 07:01

Hyundai Kona Elcetric (Foto: Hyundai) (Foto: Hyundai)

Ovog tjedna Hyundai je službeno predstavio električnu verziju modela Kona, i to preko – YouTubea. Iz kompanije kažu kako je ovo prvi kompaktni električni SUV, a predstavljene su njegove dvije verzije koje se razlikuju po snazi baterije i motora, odnosno dosegu, te oba modela možemo krajem godine očekivati na europskom i južnokorejskom tržištu.

Nakon digitalnog predstavljanja putem YouTubea, Hyundai će električnu Konu prvi put službeno izložiti na automobilskom sajmu koji će se sljedećeg tjedna održati u Ženevi i na kojem očekujemo predstavljanje još jednog, nama puno važnijeg električnog automobila – Concepta Two Mate Rimca.

Sa standardnom baterijom Kona Electric imat će domet od skoro 300 km, dok će model sa snažnijom baterijom imati domet od 470 km. Naravno, za model sa snažnijom baterijom trebat će platiti više – trenutno nema nikakvih informacija o cijenama ovog vozila, no glasine kažu kako će cijenom osnovni model konkurirati Chevy Boltu EV i Teslinu Modelu 3. U SAD-u cijena modela s benzinskim motorom iznosi 21 tisuću dolara, a električne su verzije, naravno, dosta skuplje.

Električna verzija Kone bazirana je na već postojećem modelu, a njegova maksimalna brzina za obje verzije iznosit će 167 km/h, pri čemu će model s manjom baterijom i slabijim motorom od 0 do 100 ubrzati za 9,3 sekunde, a model sa snažnijom baterijom i jačim motorom za 7,6 sekundi.

Hyundai Kona Elcetric (Foto: Hyundai) (Foto: Hyundai)

Od tehnologije ugrađene u automobil treba izdvojiti SmartSense za aktivnu sigurnost i asistenciju u vožnji koji uključuje tempomat koji se brine za održavanje udaljenosti između vozila ispred i prati cestu unutar trake, asistenta za izbjegavanje udaraca i prepoznavanje pješaka itd.

Više detalja o ovom automobilu saznat ćemo sljedeći tjedan, a s obzirom na to da će imati pristupačnu cijenu (u odnosu na ostatak e-vozila) i kako je riječ o atraktivno dizajniranom SUV-u, ovo bi mogao biti jedan od zanimljivijih i poželjnijih automobila za potencijalne kupce električnih vozila.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti