I dalje pat-pozicija: Tjedan dana nakon Amerikanaca i Rusi se pohvalili testiranjem protubalističke rakete

Nešto više od tjedan dana nakon što su Amerikanci prvi put uspješno testirali svoju protubalističku raketu, i Rusija se pohvalila videom uspješnog testiranja svoje nove protubalističke rakete.

Branimir Vorša | 26.11.2020. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska vojska uspješno je testirala svoju novu protubalističku raketu. Test je proveden na poligonu Sarij-Šagan u Kazahstanu, a raketa je uspješno pogodila svoj cilj u zraku, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. 

Ruska vojska tvrdi da je njihov novi sustav raketne obrane dizajniran za zaštitu od zračnih, ali i napada iz svemira. Drugi detalji testiranja nisu poznati, kao ni specifikacije te protubalističke rakete.

Nešto ranije, krajem listopada, rusko ministarstvo obrane izvijestilo je o tome da testira nosi sustav raketne obrane na spomenutom testnom poligonu u Kazahstanu. Sad je poznato o čemu je bila zapravo riječ.

Rusija je 2019. godine na istom poligonu uspješno testirala tada novu presretačku raketu.

Slika nije dostupna Veliki uspjeh američke protubalističke obrane: Prvi put uspješno presreli interkontinentalnu balističku raketu

Podsjetimo, proteklog tjedna i američka vojska provela je testiranje protubalističke rakete pod kodnim nazivom "Stellar Lancer". Ono je trebalo je biti provedeno još u svibnju, no odgođeno je zbog pandemije novog koronavirusa. Provedeno je u utorak 17. studenoga i predstavlja prvi takav uspješan test američke vojske dosad. Riječ je bila o protubalističkoj raketi SM-3 Block IIA.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti