I dalje tvrde da njihovi proizvodi nisu opasni, ali ipak prestaju proizvoditi ovaj popularan proizvod za bebe

Protiv kompanije su podignute brojne tužbe u kojima se tvrdi da su zbog kontaminacije talka s azbestom, žene oboljele od raka jajnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2022. / 12:41

Puder (Foto: Getty Images)

Dvije godine nakon što su prestali s proizvodnjom pudera za bebe na bazi talka u SAD-u, Johnson & Johnson najavio je da će od sljedeće godine isto napraviti na globalnoj razini. Umjesto talka, iz kompanije su objavili da će svoje proizvode iz portfelja dječjih pudera bazirati na kukuruznom škrobu.

Bolesti jetre, ilustracija "Vječna kemikalija" koja se godinama široko koristila povezana s nastankom jedne od najsmrtonosnijih vrsta raka

Prilikom objave ove odluke, iz J&J-a su još jednom naglasili kako su njihovi proizvodi sigurni za uporabu, čime se dali do znanja da do ove promjene nije došlo iz sigurnosnih razloga. Naime, protiv kompanije deseci tisuća žena podigle su tužbe u kojima tvrde da su zbog kontaminacije talka s azbestom oboljele od raka jajnika. Talk koji se crpi iz zemlje nalazi se u slojevima bliskim azbestu, za kojeg je poznato da uzrokuje rak.

Usprkos tim optužbama, iz J&J-a godinama tvrde kako su njihovi proizvodi i puder za bebe sigurni za korištenje i pozivaju se na desetljeća nezavisnih istraživanja i analiza zdravstvenih stručnjaka. U objavi za javnost naglasili su kako su ta istraživanja i analize pokazale da je njihov puder za bebe baziran na talku siguran, ne sadrži azbest, niti uzrokuje rak.

No kako naglašavaju na BBC-u, istraga koju je 2018. proveo Reuters pokazala je da su u Johnson & Johnsonu desetljećima bili svjesni kako se u njihovim proizvodima nalazi azbest te da je u razdoblju od 1971. do početka ovog tisućljeća sirovi talk, ali i sam puder ponekad bio pozitivan na male količine azbesta. Iz J&J-a su opovrgnuli te navode.

Sterilizacija Upozorenje agencije za zaštitu okoliša: Kemikalija koja se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja predstavlja rizik od raka

Razlog zašto su prije dvije godine u SAD-u i Kanadi prestali s prodajom pudera za bebe baziranog na talku jest što je, zbog dezinformacija oko sigurnosti proizvoda i brojnih sudskih slučajeva pala potražnja za njihovim proizvodima. Što se kukuruznog škroba tiče, on se u puderima za bebe već prodaje u zemljama diljem svijeta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti