I Hrvatska će sudjelovati u usvajanju europskog pristupa umjetnoj inteligenciji

Ministar gospodarstva Darko Horvat na sjednici Vlade predložio je usvajanje Izjave o suradnji na području umjetne inteligencije na području Europske unije.

Ivana Domitrović | 12.07.2018. / 14:22

Razvoj i istraživanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila suradnju za usvajanje europskog pristupa umjetnoj inteligenciji.

Ministar Darko Horvat prilikom obrazloženja prijedloga rekao je da Vlada u travnju, kada je Europska komisija objavila izjavu, nije potpisala suradnju zbog dugoročne financijske obveze te su tada tražili potencijalnu procjenu učinaka koju bi izjava mogla imati na države članice, ali je nisu dobili.

Međutim, otkad je objavljeno da se u programu za oblikovanje i pomoć digitalnoj transformaciji europskog društva i gospodarstva Digitalna Europa teškom 9,2 milijarde eura, odvaja 2,5 milijarde eura za područje umjetne inteligencije, Vlada je odlučila potpisati suradnju.

Do kraja godine Europska komisija planira donijeti akcijski plan za umjetnu inteligenciju. Prioritetna su područja: program za istraživanje i razvoj, stvaranje zajedničkog europskog podatkovnog prostora, stvaranje mreže digitalnih inovacijskih centara te primjena umjetne inteligencije u javnom sektoru, rekao je ministar Horvat.

Ovo ''uskakanje u vlak'' razvoja pozdravlja i Jan Šnajder, profesor na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave,

Pozdravljam potpisivanje Deklaracije od strane Vlade RH. EU je prepoznao značaj razvoja umjetne inteligencije kao pokretača digitalizacije i industrijskog razvoja, a ovim je potezom i Hrvatska pokazala da želi biti jedan od igrača. Istovremeno, razvoj umjetne inteligencije otvara niz društvenih, ekonomskih, etičkih, pravnih i sigurnosnih pitanja, stoga je nužno da sve države članice zajedno rade na rješavanju tih važnih pitanja.

Očekujem da će, nakon potpisivanja Deklaracije, država razraditi mehanizme za poticanje investicija u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj, jačanje međunarodne suradnje u tom području te povezivanje akademske zajednice i domaćeg gospodarstva. Vjerujem da hrvatska znanstvena zajednica može pružiti pomoć u razradi takvih mehanizama. Hrvatska ima niz vrlo jakih istraživačkih grupa u području umjetne inteligencije, pogotovo na FER-u, a i ima i nekoliko izvrsnih domaćih tvrtki koje razvijaju rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji'', prokomentirao je Šnajder tu Vladinu odluku.

Važnost sudjelovanja država u razvoju modernih tehnologija objasnio je izraelski povjesničar Yuval Noah Harari u svojoj uspješnici ''Homo deus'' naglasivši da su propadali oni društveni sustavi koji se nisu znali prilagoditi razvoju i predviđajući da će oni koji ubuduće izostanu u daljnjem razvoju ostati na stanici Homo sapisensa vulgarisa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti