I Kina svoju solarnu cestu ima

Jedan kvadratni metar solarne ceste stoji oko 3000 juana (2800 kuna), što ju čini nekoliko puta skupljom od klasične ceste.

Martina Čizmić | 02.01.2018. / 10:22

Solarna cesta (Foto: Qilu Transportation Development Group) (Foto: Qilu Transportation Development Group)

Kina se sve češće u medijima spominje u kontekstu obnovljivih izvora. Jedno od najvećih svjetskih gospodarstava stalno traži dodatne izvore energije, a sad su se okrenuli i svojim autocestama.

Točnije, u sjeveroistočnoj provinciji Šandong, izgradili su solarnu autocestu u duljini od dva kilometra.

Solarni paneli koji će sunčevu svjetlost pretvarati u električnu energiju posebno su osmišljeni kako bi mogli izdržati težinu i frekventnost prometa. Tako su izolacija i fotonaponski panel zaliveni prozirnim (da, prozirnim) betonom.

Ukupna površina solarne autoceste iznosi nešto više od 5800 metara kvadratnih i procjenjuje se kako će u godinu dana proizvesti milijun kWh električne energije koja će se upotrebljavati za uličnu rasvjetu i sustav za otapanje snijega na cesti. A da Kinezi planiraju i za budućnost, govori činjenica da se struja iz solarne autoceste može upotrijebiti i za napajanje punionica za električne automobile, ako se one budu gradile.

Solarna cesta (Foto: Qilu Transportation Development Group) (Foto: Qilu Transportation Development Group)

Iako svi hvale kineske inženjere i novu solarnu autocestu, teško je vjerovati da će takav način gradnje solarne ceste pronaći svoje mjesto u bilo kojoj drugoj državi.

Naime, kako ističu iz Qilu Transportation Development Group, koja je gradila cestu, jedan kvadratni metar solarne ceste stoji oko 3000 juana (2800 kuna), što ju čini nekoliko puta skupljom od klasične ceste.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti