I nakon Noora, Noor: Iran uspješno lansirao drugi vojni satelit

Drugi vojni satelit u svemiru smatra se velikim napretkom iranske vojske, što pojačava zabrinutost oko nuklearnog i raketnog programa islamske zemlje.

Hina | 08.03.2022. / 12:37

Lansiranje satelita u svemir (Foto: AFP)

  Iranska Revolucionarna garda (IRGC) uspješno je lansirala u orbitu drugi vojni satelit, NOOR 2, objavila je u utorak iranska agencija Tasnim.

Ova objava dolazi u vrijeme pregovora u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila koji su stigli u kritičnu fazu.

Slika nije dostupna Iran se hvali: Uspješno smo poslali svoj prvi vojni satelit u orbitu

Noor 2 kruži orbitom na visini od 500 kilometara. Prvi vojni satelit, također nazvan Noor (svjetlost na perzijskom) Iran je lansirao u travnju 2020., a on kruži na visini od 425 kilometara iznad Zemlje.

Drugi vojni satelit u svemiru smatra se velikim napretkom iranske vojske, što pojačava zabrinutost oko nuklearnog i raketnog programa islamske zemlje, prenosi Reuters.

Američka vojska tvrdi da balistička tehnologija koja se koristila za slanje satelita u orbitu Teheranu omogućava i lansiranje oružja velikog dometa, potencijalno i nuklearnih glava.

Satelit Zabrinjavajuće: Vojni sateliti ranjivi su na hakerske napade

Teheran odbacuje američke tvrdnje da je ta aktivnost krinka za razvoj balističkog raketnog programa te ističe da nikad nije radio na razvoju nuklearnog naoružanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti