I nobelovac radi na hlađenju pametnih telefona

Nova tehnologija mogla bi uzdići hlađenje pametnih telefona na potpuno novu razinu.

Martina Čizmić | 09.11.2018. / 08:59

Pametni telefon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hlađenje pametnih telefona jedan je od problema koji pokušavaju riješiti svi proizvođači. Intenzivno korištenje, veliki ekran i još veća baterija često dovode do pregrijavanja pametnih telefona, a to onda utječe na dugotrajnost baterije i performanse uređaja.

Stoga ne iznenađuje da su se proizvođači pametnih telefona odlučili ozbiljno pozabaviti tim problemom. I dok su se neki okrenuli vodenom hlađenju, drugi istražuju primjenu zanimljivih materijala.

Tako je Huawei dogovorio suradnju sa Sveučilištem u Cambridgeu oko patenta namijenjenog poboljšanju toplinske vodljivosti koji uključuje grafen. Upravo su grafenski film i tehnologija namijenjena hlađenju uređaja, koja je temeljena na rasipanju topline, implementirane u pametni telefon Mate 20 X, koji je predstavljen na službenom eventu u Londonu u sklopu serije Mate 20.

 

Sudeći po patentnim dokumentima, Huawei je razvio funkcionalni grafen i omogućio njegovu primjenu u mobilnim uređajima. Nova tehnologija mogla bi uzdići hlađenje pametnih telefona na potpuno novu razinu.

 

Sam grafen kao materijal ima brojne prednosti, a jedna je od njih netopljivost u vodi ili sličnim organskim otapalima. Kako bi se iskoristio puni potencijal toga materijala, potrebno ga je funkcionalizirati. Po dostupnim patentnim dokumentima vidljivo je da je funkcionalni grafen u stanju razriješiti uska grla koja nastaju pri termalnoj vodljivosti unutar materijala, a pritom poboljšavajući toplinsku vodljivost za 50 posto. Dodatno, prilikom iskorištavanja visoke toplinske vodljivosti grafenskih nanomaterijala moguće je izbjeći probleme uzrokovane provodljivošću i teorijskim specifičnostima određenih materijala. Također, materijal je moguće masovno proizvoditi pomoću postojeće opreme i tehnologije na ekološki osviješten, ali i jeftinij način.

Huawei Mate 20X (Foto: Huawei) (Foto: Huawei)

 

Grafen je nanomaterijal s visokom toplinskom i električnom vodljivošću, a radi se o novoj vrsti tehnologije koja je zasnovana na ugljiku, koji se intenzivno proučava kako bi se implementirala u tehnološki svijet. Krasi ga i visok SSA (specific surface area) te se često spominje kao „kralj novih materijala“. No postoje brojne prepreke koje je potrebno savladati za uspješnu primjenu materijala. Primjerice, vodljivost može prouzročiti kratki spoj, a velike površine materijala mogu prouzročiti nejednaku raspršenost.

Huawei u grafenu vidi budućnost te su se odlučili na velika ulaganja u razvoj toga materijala. Izumitelj patenta, profesor Andrea Ferrari s Cambridgea, također je predsjednik Izvršnog odbora EU Graphene Flagship. Dodatno, profesor Sir Kostya Novoselov sa Sveučilišta u Manchesteru još je jedan ključni član Huaweijeva R&D tima. Novoselov je osvajač Nobelove nagrade za fiziku iz 2010. godine, a nagrađen je za svoja postignuća na području grafenske tehnologije.

 

Osim razvoja tehnologije, masovna proizvodnja ovog novog materijala jedno je od glavnih pitanja koja muče proizvođače.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti