I Novi Zeland želi digitalnim platformama propisati plaćanje medijskog sadržaja

Novi Zeland, baš kao i njihovi susjedi Australci, želi uvesti napaltu medijskog informativnog sadržaja digitalnim platformama.

Hina | 02.07.2024. / 12:49

Digitalni medijski sadržaj
Digitalni medijski sadržaj (Foto: Getty Images)

Novozelandska vlada objavila je u utorak da je pripremila prijedlog zakona koji bi digitalne platforme obavezao na plaćanje medijskog informativnog sadržaja, istaknuvši model Australije.

Vlada će parlamentu predstaviti dopunjeni prijedlog zakona od prošle godine, rekao je ministar komunikacija Paul Goldsmith, uz amandmane koji predviđaju potporu našim lokalnim medijskim kompanijama kako bi mogle ostvarivati prihod od svojih vijesti.

Ministar komunikacija odlučivao bi koje digitalne platforme zakon obuhvaća, a u planu je i osnivanje neovisnog regulatora koji bi nadzirao njegovu provedbu, objasnio je Goldsmith.

Predložene izmjene približile bi regulativu australskom zakonu o digitalnim medijima, pojasnio je ministar.

U Australiji digitalne tvrtke poput Facebooka i Googlea moraju pregovarati s medijima o plaćanju sadržaja, uz prijetnju države intervencijom ako pregovori ne uspiju.

Vlasnica Facebooka Meta tvrdi da novozelandski prijedlog zakona ignorira model funkcioniranja njezinih platformi, na dobrovoljnoj osnovi, u skladu s preferencijama korisnika, i da zanemaruje, kako tvrde, činjenicu da da medijskim kućama donosi vrijednost koju ne naplaćuje.

I dok parlament razmatra prijedlog zakona informirat ćemo otvoreno i transparentno vladu i izdavače o svojim poslovnim odlukama, rekao je Metin glasnogovornik.

Google nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira prijedlog zakona.

Kanada je prošle godine usvojila sličan zakon, a Meta je odgovorila blokadom objave medijskog sadržaja na Facebooku. Upozorili su i da planiraju obustaviti plaćanje sadržaja australskim medijskim kompanijama. Canberra još razmatra moguću intervenciju, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti