I to je moguće: Apple će sniziti cijenu novog iPhonea!

Zbog manje potražnje od očekivanja, Apple bi na japanskom tržištu trebao sniziti cijenu iPhonea XR, a nadamo se kako će slična sniženja možemo očekivati i na drugim tržištima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.11.2018. / 08:11

iPhone XR (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Potražnja za Appleovim pametnim telefonima ove je godine manja od očekivane, a to se pogotovo odnosni na najjeftiniji novi model iPhone XR. Dosadašnje informacije izvora upoznatih sa situacijom u kompaniji govore kako je Apple smanjio proizvodnju svih nedavno predstavljenih modela iPhonea, što se odrazilo i na veliki pad cijene dionice i tržišne vrijednosti kompanije.

Jedan od načina na koji će Apple pokušati povećati potražnju za ovim uređajem, a koji nije toliko uobičajen za ovu kompaniju jest – sniženjem cijena. Najveća kritika novoj generaciji smartphonea upravo se odnosi na cijenu koja je sada premašila tisuću dolara za osnovni model iPhonea XS Max, a zanimljivo je kako su se Cook i ekipa odlučili na smanjenje cijene najjeftinijeg modela.

Trenutačno još nema nekih detaljnijih informacija – osim one koje će razočarati hrvatske ljubitelje ove kompanije, a to je da će Apple prvo cijenu iPhonea XR sniziti u Japanu. Koliko će ovaj uređaj pojeftiniti nije poznato, no jeftiniji iPhone XR u ovoj bi se zemlji mogao kupiti već od sljedećeg tjedna.

Vidjet ćemo hoće li Apple, nakon Japana, ovu praksu primijeniti i na drugim tržištima kako bi povećao prodaju smartphone o kojem su mnogi još do prije mjesec dana govorili kao o bestselleru na smartphone tržištu. No, pokazalo se kako korisnici koji nisu toliko ludi za Appleom ne žele baš potrošiti 750 dolara za najjeftiniji iPhone, kad su po povoljnijim cijenama dostupni drugi top modeli konkurentskih proizvođača.

Jesu li ovo naznake većih problema za Apple koji će se nastaviti i u budućnosti ili je riječ samo o privremenom lošem razdoblju, saznat ćemo tijekom sljedećih kvartala, no čini se kako su korisnici ipak oprezniji i ne žele svake dvije godine plaćati 1000 ili više dolara za novi telefon. Umjesto toga, danas se telefoni duže koriste (3 ili više godina), odnosno korisnici razmišljaju o jeftinijim alternativama.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti