I to se moralo jednom dogoditi: Rimac "povlači" neke Nevere zbog opasnosti od požara

Prema podacima podnesenim NHTSA, radi se o vozilima proizvedenima između 25. travnja 2023. i 26. srpnja 2024. čiji VIN brojevi počinju s V3.

Martina Čizmić | 28.10.2024. / 11:39

Rimac Nevera (Foto: Rimac Grupa)

Moralo se i to jednom dogoditi. Baš kao što to rade drugi proizvođači automobila zbog različitih problema, Rimac Automobili objavio je u SAD-u upozorenje kojim poziva vlasnike određenih automobila Nevera proizvedenih 2023. i 2024. godine da se odmah jave u zastupstvo zbog sigurnosnih razloga. 

Kako stoji u dokumentima objavljenim na stranicama američke Nacionalne uprave za sigurnost u prometu, potencijalni problem vezan je za niskonaponski kabel C19, koji možda nije bio pravilno pričvršćen u tvornici. 

U dokumentima se navodi kako zbog toga može doći do oštećenja izolacije kabela tijekom normalnih uvjeta vožnje i kratkog spoja s monokokom automobila, a to bi moglo povećati rizik od požara. Rimac je za problem saznao početkom listopada, proveo internu istragu, a 18. listopada o svemu je obavijestio NHTSA. Za sad nema podataka da je zbog problema s kablom došlo do bilo kakvih požara na Neverama. 

Rekord za Guinnessa Veliki uspjeh Rimca: Nevera se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda

S obzirom na to da se radi o hiperautomobilu, koji se proizvodi gotovo u potpunosti ručno, zahvaćeno je tek devet automobila. No, iz Rimac Automobila navode kako će kupce obavijestiti pismenim putem i pozvati ih da ne upotrebljavaju svoj automobil već se odmah jave u zastupstvo koje će putem svoje mreže servisa pregledati automobil i obaviti eventualni popravak. 

Prema podacima podnesenim NHTSA, radi se o vozilima proizvedenima između 25. travnja 2023. i 26. srpnja 2024. čiji VIN brojevi počinju s V3. 

Podsjetimo, Nevera je hiperautomobil proizveden u ograničenoj seriji od samo 150 automobila. Nevera se isporučuje kupcima s ograničenom najvećom brzinom od 350 km/h, ali može postići najveću brzinu od 412 km/h na posebnim događajima za kupce uz podršku Rimac tima i u kontroliranim uvjetima.

Rimac Nevera VIDEO Rimac Nevera oborila ne jedan ili dva, već 23 rekorda u jednom danu

Čak 1914 KS omogućuje automobilu da do 60 milja na sat ubrza za 1,85 sekundi, a do 300 km/h za samo 9,3 sekundi. Karbonski monokok Nevere sastoji se od karbonskog krova, integriranog baterijskog sklopa i stražnjeg karbonskog podokvira.

Težak manje od 200 kg te sastavljen od 2200 komada karbonskih vlakana i 222 aluminijska umetka, monokok štiti bateriju automobila. Naravno, ove performanse dolaze i sa svojom cijenom koja iznosi oko 2 milijuna eura.

Podsjetimo, ovog ljeta Rimac je predstavio i nabrijaniju verziju Nevera R, koja dolazi s još boljim performansama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti