I vojska se uključila: Dronovima pomažu u utvrđivanju štete od potresa u Zagrebu

Snimke koje su dronovi napravili poslužit će za klasifikaciju oštećenja i omogućiti lakše reagiranje i sanaciju.

Martina Čizmić | 04.04.2020. / 08:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dronovi Hrvatske vojske pomažu u utvrđivanju štete jakog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i nanio veliku materijalnu štetu, a pomoću snimljenog materijala napravljen je detaljan prikaz stanja objekata u gradu.

I gotovo dva tjedna nakon jakog potresa u Zagrebu se utvrđuje šteta, a grad je iz zraka danima dronovima snimala Hrvatska vojska. Sate videomaterijala usporedili su sa satelitskim snimkama prije potresa i sve složili u najdetaljniji prikaz Zagreba iz zraka - nakon potresa.

Preklapanjem sloja oštećenih zgrada i adresnog modela možemo vrlo lako dobiti prostorni pregled, znači prostorni katalog svih oštećenja u Gradu Zagrebu, rekao je natporučnik Filip Poljak s Odsjeka GEOINT, Obavještajna pukovnija.

To znači da je na ovoj karti moguća šetnja po krovovima u gradu, označenim ulicama i kućnim brojevima - ona ne može poslužiti za procjenu štete, ali će mnogim službama dobro doći kao pomagalo. Mogu klasificirati oštećenja kao opasnija i manje opasna te prema tome reagirati.

Sam prikaz na kraju izgleda dosta intuitivno, to je nekakav prikaz kao u google kartama, znači imate satelitske snimke od prije i poslije i imate adresni model, vidite ulice, kućne brojeve, orise zgrada i nova oštećenja, kaže Poljak.

Da bi ovaj prikaz nastao, dronovi su letjeli satima, snimili su više od 200 GB materijala.

Izviđanje iz zraka zasigurno je jedna od disciplina koje HV ustupa na korist zajednici i građanima. Sustavi koje mi imamo su moderni sustavi, dobri i novi sustavi. Mogu čak reći da je to u ovom trenutku, kada su u pitanju multirotori i dronovi tzv., čak i vrh tehnologije, rekao je bojnik Mario Maslov, zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Ističe da je tehnologija i sposobnost HV-a pomogla u otkrivanju mnogih opasnosti koje prijete s krovova, a nisu vidljive sa zemlje.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti