Imao je bolje argumente: Umjetna inteligencija pobijedila ljude u debati

Upravo to, ističu u IBM-u, ono je što su i željeli postići - stvoriti uređaj koji će pomoći ljudima u donošenju odluka davanjem dobrih i relevantnih argumenata.

Martina Čizmić | 19.06.2018. / 16:27

IBM Project Debater (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Umjetna inteligencija sve više napreduje i samo možemo nagađati u kom će se smjeru razvijati u budućnosti.

IBM je u San Franciscu predstavio Project Debater, računalo koje koristi umjetnu inteligenciju i golemu bazu podataka kako bi parirao čovjeku u debati. I uspio je.

Koristeći stotine milijuna dokumenata - od novinskih do stručnih članaka, Project Debater kreirao je odgovore na temu o kojoj prije toga nije bio informiran.

Računalo tijekom debate nije bilo povezano na internet već se moralo "osloniti" na bazu podataka koju je imalo.

Debata je održana pred publikom koja je glasala o tome tko je davao bolje argumente.

Ljudi su uvjerljivo pobijedili u kategoriji bolje prezentacije, no računalo je odnijelo pobjedu u argumentima.

Upravo to, ističu u IBM-u, ono je što su i željeli postići - stvoriti uređaj koji će pomoći ljudima u donošenju odluka davanjem dobrih i relevantnih argumenata.

Project Debater odražava misiju IBM Research-a za razvijanje široke umjetne inteligencije koja uči kroz različite discipline kako bi proširila ljudsku inteligenciju. Asistenti temeljeni na umjetnoj inteligenciji postali su nam veoma korisni zahvaljujući njihovoj mogućnosti da provode sofisticirane pretrage po ključnim riječima i odgovaraju na jednostavna pitanja ili zahtjeve. Project Debater istražuje novi teritorij - apsorbira velike i različite setove informacija i perspektiva kako bi pomogao ljudima izgraditi uvjerljive argumente i donijeti dobro informirane odluke, zapisao je na blogu Arvind Krishna, direktor IBM Research-a.

Najavio je kako će Project Debater biti ugrađen u IBM Watson, već dobro poznato IBM-ovo računalo pogonjeno umjetnom inteligencijom, ali i u IBM Cloud.

Istaknuo je i kako je nakon šest godina rada na razvoju Project Debatera, "ovo veoma pozitivan razvoj za umjetnu inteligenciju".

Što transparentnijom i jasnijom možemo učiniti ovu transformativnu tehnologiju, više ćemo joj moći vjerovati. A što joj više možemo vjerovati, to će nam više pomoći da donosimo bolje i informiranije odluke u sve kompleksnijem svijetu, napisao je na kraju Krishna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti