ICT tehnologije mogu smanjiti globalne emisije ugljika do 20 posto

Niti jedna vlada ne može samostalno prijeći na obnovljive izvore energije, već je za to potrebna suradnja svih sektora i regulatora.

Martina Čizmić | 02.07.2021. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina sve se više govori o zelenim tehnologijama i o tome koliko postojeće tehnologije i tehnološka rješenja doprinose ili ne doprinose smanjenju emisije stakleničkih plinova u svijetu.

Na nedavno održanom svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barceloni (Mobile World Congress) govorilo se o EU Green Deal i doprinosu ICT industrije u postizanju održivog poslovanja te ključnim izazovima s kojima se operateri suočavaju u postizanju ugljične neutralnosti. Jedan od sudionika, predsjednik Huaweija za zapadnu Europu, David Li, istaknuo je kako Huawei snažno podupire ambicije EU-a o postizanju CO2 neutralnosti. Objasnio je kako   ICT industrija koristi zelene digitalne alate prilikom pružanja podrške svim svojim korisnicima te da su bolja koordinacija i suradnja jamac zajedničkog globalnog uspjeha.

Ugljični otisak ICT industrije čini samo 2 posto ukupnih emisija. ICT tehnologije mogu se koristiti za smanjenje ukupnih globalnih emisija do 20 posto, stoga potičemo i pozivamo druge industrije da smanje njihovu štetnu emisiju ugljika putem ICT rješenja. Integriranje digitalnih i energetskih tehnologija omogućuje nam korištenje novih tehnoloških dostignuća u umjetnoj inteligenciji, povezivanju i računarstvu u oblaku za digitalizaciju energetske industrije, rekao je Li.

Spomenuo je i inicijativu "using bits to manage watts" (korištenje bitova kako bi se upravljalo vatima), koja podrazumijeva korištenje digitalnih tehnologija za postizanje učinkovitijeg upravljanja energijom. Inicijativa omogućuje postizanje održivosti poslovanja i smanjenje emisija štetnih stakleničkih plinova.

Smanjenje ugljika postaje novi fokus - industrija mora uštedjeti energiju i smanjiti emisiju ugljika. Iz perspektive uštede energije, fokus se preusmjerava sa smanjenja apsolutne potrošnje na smanjenje potrošnje te povećanje učinkovitosti iskorištavanja energije. Iz perspektive smanjenja ugljika, emisija ugljika po jedinici podatkovne usluge postaje nova mjera za to koliko je mreža zelena, rekao je James Crawshaw, glavni analitičar za rad pružatelja usluga i IT u tvrtki Omdia Informa Tech.

Uz predstavnike industrije, događaju su prisustvovali i članovi EU parlamenta koji su također govorili o važnosti ICT-a u zelenim planovima regije. Članica Europskog parlamenta Susana Solís Pérez izjavila je da će gotovo svaki sektor imati vidljive koristi od digitalnih rješenja, dok je Steven Moore, šef GSMA-e, svjetske udruge mobilnih operatera poručio kako niti jedna vlada ne može samostalno prijeći na obnovljive izvore energije, već je tu potrebna suradnja svih sektora i regulatora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti