Identyum digitalni identitet dostupan klijentima Ferratum banke

Primjenom platforme Identyum pri identifikaciji novog korisnika značajno se ubrzava cijeli proces odobrenja kredita, omogućava digitalno ugovaranje kredita i povećava razina sigurnosti osobnih podataka korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2019. / 13:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Platforma za digitalni identitet Identyum, u vlasništvu hrvatskog Regtech startupa Identity Consortium d.o.o., od iduće godine postaje dostupna i klijentima Ferratum banke. Posljedica je to uspješno dovršenog dugotrajnog i vrlo zahtjevnog procesa testiranja platforme Identyum od strane compliance odjela Ferratum banke, koji je u konačnici rezultirao potpisivanjem ugovora o korištenju platforme Identyum za digitalni identitet. U slijedećoj fazi slijedi implementacija u produkcijsku okolinu Ferratum banke, čiji završetak se očekuje do kraja siječnja 2020. godine.

Ferratum banka je tzv. neobanka, tehnološki vrlo napredan fintech, globalni pružatelj mobilnih financijskih usluga prisutan u 25 država, koji je prepoznao važnost i potrebu digitalizacije identiteta, obzirom da svojim klijentima nude brza, jednostavna i inovativna rješenja za mobilno bankarstvo i kreditiranje.

Naime, primjena Identyuma pri identifikacije novog korisnika značajno ubrzava cijeli proces odobrenja kredita, omogućava digitalno ugovaranje kredita i tijekom tog procesa povećava razinu sigurnosti osobnih podataka korisnika, štiti njihove osobne podatke te im daje punu kontrolu nad njima.

Identyum će svoju uslugu ponuditi krajnjim korisnicima, omogućivši im stvaranje univerzalnog digitalnog identiteta, a korisnici će potom odlučiti žele li dati privolu Ferratum banci da pročita dio njihovih podataka potrebnih za dobivanje kredita, ukoliko žele njihovu uslugu.

Dakle, jednom kada korisnik kreira svoj digitalni identitet, moći će dozvoliti Ferratum banci, nekoj drugoj financijskoj ustanovi ili pak bilo kojoj trećoj tvrtki da ga identificira putem njegovog digitalnog identiteta (i da digitalno potpiše ugovor), što će otkloniti potrebu odlaska u poslovnice i potpisivanja kreditne dokumentacije. Ključno svojstvo platforme Identyum jest da korisnik ima punu kontrolu nad svojim osobnim podacima te se jedino uz njegovu izričitu privolu, određeni podaci mogu poslati nekoj tvrtki, što znači da ni Identyum niti treća strana ne može do osobnih podataka korisnika.

Mr.sc. Robert Ilijaš, vlasnik i direktor Identyuma, dodaje: Ugovor s Ferratum bankom dokazuje da postoji velika i neispunjena potreba u financijskom sektoru za digitalnim identitetom i digitalnim potpisivanjem ugovora, da bi se pojednostavio i ubrzao proces ugovaranja različitih usluga i olakšao svakodnevni život krajnjim korisnicima. Identyum je, uspješno prošavši sve rigorozne sigurnosne testove banke i zadovoljivši sve stroge zakonske i pravne uvjete koje banke postavljaju pred svoje partnere, pokazao da nije tipičan startup i da je već od početka spreman za najveće i najkompleksnije izazove.

Važnost Ferratum banke kao prvog klijenta Identyuma leži i u činjenici da su ukupni razvoj platforme od prvog dana samostalno financirali upravo članovi njegovog tima, ulažući vlastiti novac, znanje i iskustvo.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti