Imate li i vi ovaj problem na poslu? Sve više zaposlenika pati od anksioznosti zbog umjetne inteligencije

Rezultati istraživanja ukazali su na jedan neočekivani problem s umjetnom inteligencijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2023. / 12:33

Zabrinutost (Foto: Getty Images)

U brojnim kompanijama naveliko se koriste alati za umjetnu inteligenciju koji zaposlenicima pomažu u obavljanju svakodnevnih zadataka pa su zbog AI produktivniji i učinkovitiji. No osim što su produktivniji, neki su zaposlenici postali i zabrinutiji jer, ako AI bude mogla obavljati njihov posao, to znači da bi jednom, i to već uskoro, upravo zbog ove tehnologije mogli ostati bez posla.

James Cameron Redatelj Terminatora o AI: Umjetnoj inteligenciji ne treba nuklearno oružje da zavlada čovječanstvom

Ipak, za uspjeh na tržištu rada u budućnosti, poznavanje korištenja alata baziranih na umjetnoj inteligenciji bit će nužno te će se zaposlenici morati dodatno obrazovati i educirati kako bi mogli pratiti trendove. A ti se trendovi mijenjaju jako brzo te je dostupno sve više alata pa će na zaposlenicima biti pritisak da ih na vrijeme savladaju.

AI anksioznost

Takav je pritisak prisutan već i danas te čak postoji i naziv koji se koristi za zaposlenike koji su zabrinuti da ne mogu pratiti razvoj ove tehnologije te da zaostaju za kolegama u poznavanju i korištenju umjetne inteligencije. Za takve ljude kaže se da pate od “AI anksioznosti”. Iako nemaju dovoljno znanja oko same tehnologije i njena korištenja, oni se pred kolegama prave kao da su prilično informirani o umjetnoj inteligenciji, što im stvara još veći pritisak jer dok drugi misle da su oni upoznati s tehnologijom i da je mogu učinkovito koristiti, to u biti nije istina.

Da je ovo sve veći problem među zaposlenicima pokazalo je istraživanje koje je proveo LinkedIn među gotovo 30 tisuća zaposlenika u 18 zemalja poput SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Španjolske i drugih, no ne i među hrvatskim zaposlenicima.

Prema tom istraživanju gotovo polovica ispitanih priznala je da su zabrinuti jer smatraju da bi trebali znati više o AI nego što to zaista znaju. Za skoro 40 posto njih umjetna inteligencija predstavlja opterećenje i ne mogu dovoljno brzo pratiti razvoj ove tehnologije, dok je njih 56 posto priznalo da ne znaju koristiti AI na poslu. Kako bi se činilo da su u tijeku s tehnologijom, oko 40 posto osoba koje nisu dobro upoznate s AI, pred kolegama stvara dojam da je njihovo znanje dobro i da se razumiju u umjetnu inteligenciju.

Sundar Pichai Googleov šef otkrio: Umjetna inteligencija bit će veći tehnološki pomak i od samog interneta

Poznavanje AI-a postaje i jako važan faktor u CV-u prilikom prijave za posao jer se od predstavljanja ChatGPT-a broj oglasa za posao u kojima se spominje umjetna inteligencija i taj chatbot povećao za dvadesetak puta, dok su inženjeri umjetne inteligencije jedno od zanimanja za koje je zabilježen najveći rast na tržištu rada u posljednje vrijeme, komentirali su na Business Insideru.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti