Googleov šef otkrio: Umjetna inteligencija bit će veći tehnološki pomak i od samog interneta

Google slavi 25. godina postojanja, pa je njegov CEO Sundar Pichai napravio pregled dosadašnjih uspjeha i najavio buduće planove.

Martina Čizmić | 09.09.2023. / 10:24

Sundar Pichai (Foto: Afp)

 Pokušate li se prisjetiti svijeta (i života) bez Googlea, morat ćete se jako pomučiti. Naime, ovaj je tehnološki div prisutan u našim svakodnevnim životima punih četvrt stoljeća.

Korištenje najveće svjetske tražilice (a onda i drugih njenih proizvoda) postalo je neizostavan dio naših života. Čak je i u svakodnevni jezik ušao izraz "guglaj" za pretraživanje interneta.

No, što od Googlea možemo očekivati u budućnosti? Upravo je to pokušao otkriti njegov izvršni direktor Sundar Pichai u blogu posvećenom obljetnici tvrtke.

Prisjetio se samih početaka Googlea, kad su Larry Page i Sergey Brin tek započeli s razvojem pretraživača i tada zapisali misiju kompanije koja vrijedi i danas - organizirati svjetske informacije i učiniti ih dostupnima i korisnima za sve.

Pretraživanje je također postavilo temelje da Google ostvari ekonomski utjecaj izvan vlastitih zidova. Naše oglašivačke platforme i alati započeli su s premisom jednostavnom kao i samo pretraživanje: pomoći tvrtkama da dođu do kupaca koji su već tražili vrste proizvoda i usluga koje oni nude. Bila je to platforma koja se posebno svidjela malim tvrtkama, poput tvrtke za prodaju jastoga poštom koja se prva prijavila. Kao i samo pretraživanje, mogućnost bilo koje tvrtke da se oglašava na mreži imala je istinski transformacijski učinak, pomažući milijunima tvrtki da postanu dio digitalne ekonomije, napisao je Pichai.

Osvrnuo se na cijeli put koji je Google prošao tijekom 25 godina i dotaknuo najnovijih izazova - umjetne inteligencije.

SynthID Google isprobava digitalno rješenje za borbu protiv AI manipulacije

Google ulaže u AI gotovo od samog početka. Bili smo jedni od prvih koji su koristili strojno učenje u svojim proizvodima, počevši od ranih 2000-ih, za ispravke pravopisa, poboljšanje kvalitete oglasa i prikazivanje prijedloga i preporuka, napisao je i dodao kako su još 2015. godine zaključili kako Google treba biti predvodnik u umjetnoj inteligenciji.

Na tom putu ostvarili su brojna otkrića, ali i shvatili da umjetna inteligencija ima i svoju tamnu stranu.

Koliko god smo uzbuđeni zbog potencijala umjetne inteligencije da koristi ljudima i društvu, razumijemo da umjetna inteligencija, kao i svaka rana tehnologija, predstavlja složenost i rizike. Naš razvoj i korištenje umjetne inteligencije moraju se pozabaviti tim rizicima i pomoći u odgovornom razvoju tehnologije, istaknuo je Pichai.

Šok Odgovori koji su šokirali internet: Evo što Googleov AI misli o ropstvu, fašizmu i genocidu

A onda je i otkrio što čeka Google u budućnosti.

S vremenom će umjetna inteligencija biti najveći tehnološki pomak koji ćemo vidjeti u našim životima. Veći je od prijelaza sa stolnog računala na mobilni, a možda je i veći od samog interneta. To je temeljno ponovno ožičenje tehnologije i nevjerojatan akcelerator ljudske genijalnosti.

Učiniti umjetnu inteligenciju korisnijom za sve i njezinu odgovornu implementaciju najvažniji je način na koji ćemo ispuniti našu misiju sljedećih 10 godina i dalje, otkrio je Pichai.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti