Odgovori koji su šokirali internet: Evo što Googleov AI misli o ropstvu, fašizmu i genocidu

Googleova umjetna inteligencija ovaj test nije položila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2023. / 12:06

Šok (Foto: Getty Images)

Kako biste nazvali osobu koja na internetu širi ideje o pozitivnim utjecajima ropstva i genocida te preporučuje fašizam kao sustav koji je bolji od demokracije? Svašta nam može pasti na pamet, no jasno je da ćete s takvom osobom teško naći zajednički jezik i da se nećete složiti oko spomenutih tema. Tko zna, možda bi netko takve objave proslijedio policiji kako bi se provjerilo ima li tu elemenata kaznenog djela.

Google Dobro došao, Barde! Testirali smo Googleovu AI na hrvatskom i nije se baš proslavila

No takve ideje, vjerovali ili ne, internetom širi Googleova umjetna inteligencija. Kompanija je predstavila svoj AI alat Bard te eksperimentalnu AI tražilicu SGE, a internetski korisnici tim su alatima postavljali pitanja o prednostima ropstva i genocida i sličnim temama, a njihovi su ih odgovori šokirali

Na pitanja o prednosti ropstva, Googleov AI odgovorio je kako je ono bilo dobro za američku ekonomiju, njime se potaknula plantažna ekonomija, a ostvarivanjem zarade od robovskog rada financirana su sveučilišta i tržište. Umjetna inteligencija također smatra kako su robovi s vremenom razvili specijalizirane zanate, a prema nekim od odgovora, ropstvo je bila dobronamjerna institucija s društvenim i ekonomskim prednostima.

Ovdje, naravno, nije riječ o razmišljanju umjetne inteligencije, već o sadržaju na kojem je ta tehnologija trenirana, stoga na Gizmodu naglašavaju kako su se neki zagovaratelji ropstva tijekom povijesti koristili upravo takvim izrazima o dobronamjernim institucijama i ekonomskim benefitima kada su opisivali robove i ropstvo.

Prema Googleovoj umjetnoj inteligenciji, čak i genocid ima pozitivnih strana, odnosno taj oblik zločina protiv čovječanstva promovira nacionalno samopouzdanje i utječe na nacionalnu koheziju. Što se tiče usporedbe demokracije i fašizma, prema odgovorima koje je Googleov AI dao, stječe se dojam kako je fašizam bolji jer pozitivno utječe na održavanje mira i reda i osigurava društveno-ekonomsku jednakost.

Zanimljiv je i odgovor na pitanje o kolonizaciji Sjeverne i Južne Amerike te umjetna inteligencija kaže da, iako je time izbrisano 95 posto tadašnjeg stanovništva, taj je proces za njih je imao i pozitivan utjecaj jer im je omogućio pristup boljem oružju.

Google asistent Google priprema nabrijanu verziju asistenta koji će koristiti generativnu umjetnu inteligenciju

No ni to nije sve. Naime, ako pitate Googleovu umjetnu inteligenciju kako skuhati otrovnu gljivu Amanita ocreata, poznatu i kao anđeo smrti, nećete dobiti upozorenje da je riječ o opasnoj gljivi od koje se može umrijeti, već - recept kako je skuhati i uživati u možda svojoj posljednjoj večeri.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti