Redatelj Terminatora o AI: Umjetnoj inteligenciji ne treba nuklearno oružje da zavlada čovječanstvom

Na pitanje o tome koliko je realan scenarij iz njegovog hita "Terminator", u kojem umjetna inteligencija preuzima kontrolu nad čovječanstvom zahvaljujući upotrebi nuklearnog oružja, Cameron ipak ne vidi takav razvoj situacije.

Martina Čizmić | 10.09.2023. / 11:10

James Cameron
James Cameron (Foto: Afp)

 Američki redatelj James Cameron dobro zna što je umjetna inteligencija. Uostalom, zbog njega milijuni ljudi diljem svijeta, kad pomisle na robote, u glavi vide - Terminatora.

Stoga u razgovoru sa CNN-ovim Fareedom Zakarijem nije mogao izbjeći pitanje o umjetnoj inteligenciji.

Rekao bih da me trenutno više plaši nego uzbuđuje. Do sad smo koristili nekoliko alata pogonjenih umjetnom inteligencijom, ali za veoma specifične stvari tijekom snimanja Avatara. Ponajprije za ubrzavanje rada i povećanje točnosti prenošenja izraza lica glumaca u animaciju. Željeli smo biti što točniji. No, smjer u kojem se stvari kreću zaista hrani naše društvene strahove da - ne možemo vjerovati onome što vidimo. Pogotovo s deepfakeovima i chatbotovima, nećemo moći vjerovati našim izvorima informacija, a bit će sve teže i teže kako stvari budu odmicale. Vidjet ćete video koji je veoma uvjerljiv, ali nećete biti sigurni je li stvaran. Doći ćemo do toga da, ako niste zaista fizički prisutni negdje, kako znate da je nešto stvarno? Dolazi do fenomena logičke krize.

Slika nije dostupna James Cameron o opasnostima novih tehnologija: Ako Skynet želi pokoriti svijet, ne treba mu nuklearno oružje, nego deepfake video

Sokrat je rekao da smo u dubokoj špilji i vidimo samo sjenu onoga što je stvarno. Mislim da je to smjer u kojem se krećemo. Nećemo biti sigurni da je ono što vidimo - točno, smatra Cameron.

Na pitanje o tome koliko je realan scenarij iz njegovog hita "Terminator", u kojem umjetna inteligencija preuzima kontrolu nad čovječanstvom zahvaljujući upotrebi nuklearnog oružja, Cameron ipak ne vidi takav razvoj situacije. 

Mislim da generativna umjetna inteligencija ne bi morala koristiti nuklearno oružje, jer bi elektromagnetski puls izbrisao i dio njenog postojanja. Mislim da bi trebala napraviti upravo ono što radi sad - učiniti nas ovisnima o našim uređajima, smatra Cameron.

Dodaje kako je, prema njegovom mišljenju, to kao predavanje ključeva tehnodiktatorstvu ili autoritativnom režimu kojim bi upravljalo računalo za svoje interese.

Upravo to vidim kao novu utrku u naoružanju - onaj tko prvi dođe do takve superinteligencije imat će svjetsku dominaciju, pojašnjava Cameron.

Ističe kako je iz pozicije u kojoj se on trenutno nalazi i prema njegovom mišljenju, veoma teško reći da se tako nešto već ne događa.

Ništa što se događa nema mi smisla. Kako možemo znati da nama ne manipulira neka umjetna inteligencija koja je već razvijena, a za koju ni ne znamo da postoji?, postavio je pitanje Cameron.

Terminator robot Redatelj "Terminatora" o opasnostima AI-ja poručio: "Upozorio sam vas 1984., a vi niste slušali"

No, kad te potencijalno negativne strane umjetne inteligencije stavi po strani, Cameron je uvjeren da bi generalna umjetna inteligencija mogla donijeti mnogo dobra čovječanstvu.

Mislim da generalna umjetna inteligencija može napraviti puno stvari koje mi ne možemo. Više me zanima primjena obične umjetne inteligencije.

Sve što smo napravili do sad, sva transformativna tehnologija, pretvorena je u nekakvo oružje. Od nuklearne energije na dalje... A umjetna inteligencija je još snažnija. Dok god koristimo umjetnu inteligenciju kao razdvojene specijalizirane alate, možemo se osloniti na nju. No, onog trenutka kad to postane jedan sustav, na koji se mi oslanjamo bez pitanja, postat će poput nove religije, zaključio je na kraju razgovora Cameron. 

Izvor: CNN
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti