Novo predviđanje: Evo koliko će ljudi ostati bez posla zbog AI

Objavljeno je još jedno istraživanje koje pokazuje utjecaj umjetne inteligencije na tržište rada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2023. / 16:18

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Od kada je javnosti postao dostupan ChatGPT objavljene su brojne analize i istraživanja o utjecaju umjetne inteligencije na tržište rada, odnosno na potencijalne otkaze kojih će, to je sigurno, biti dosta. O kakvoj je brojci riječ, to sada svi možemo samo nagađati i pratiti nova istraživanja koja će se objavljivati kako AI bude i dalje napredovala i s jedne strane bude nam pomagala u životu i na poslu, dok će s druge strane ugrožavati te iste poslove.

Otkaz Tehnološki velikan poručio zaposlenicima: Ako se ne vratite u urede, vjerojatno nećete uspjeti u našoj kompaniji

Posljednje takvo istraživanje proveli su stručnjaci iz Forrestera te njihova prognoza utjecaja generativne umjetne inteligencije donosi slične zaključke kao i nedavna studija koju je proveo IBM. Njeni se rezultati odnose samo na područje SAD-a i prema njima, AI će do 2030. godine utjecati na oko 11 milijuna poslova, dok će direktno zamijeniti njih 2,4 milijuna. Iako je riječ o velikoj brojci, ona je ipak umjerenija u odnosu na neke prethodne najave i predviđanja stručnjaka za umjetnu inteligenciju koja su bila prilično pesimistična.

Što se utjecaja na 11 milijuna poslova tiče, naglašava se kako se to odnosi na preoblikovanje, prekvalifikaciju i usavršavanje postojećih radnika za korištenje alata generativne umjetne inteligencije u svakodnevnom radu.

O poslovima koje će AI u budućnosti zamijeniti govori se već neko vrijeme te taj popis ne predstavlja neko iznenađenje poput npr. asistenta u znanstvenim istraživanjima, autora tekstova, tehničkih pisaca, lektora, copywritera, istraživača društvenih znanosti itd. Kao poslove koje će AI teže zamijeniti, ali će utjecati na njih spominju se kreativni pisci, pjesnici, urednici i tekstopisci. Oni zbog umjetne inteligencije, dakle, ne bi trebali ostati bez posla, već bi im AI trebala pomoći i unaprijediti način na koji rade.

Ovo je istraživanje još jednom pokazalo i kako će AI imati veći utjecaj na one s boljim obrazovanjem i višim plaćama. Tako će osobe s godišnjim primanjima manjim od 60 tisuća dolara koje rade u sektorima poput npr. transporta i skladišta, građevini i proizvodnji manje osjetiti utjecaj umjetne inteligencije u odnosu na osobe s plaćama većim od 90 tisuća dolara godišnje višeg i visokog obrazovanja.

Slika nije dostupna Velika promjena za skoro 1,4 milijarde zaposlenih diljem svijeta: Evo kakva su predviđanja za sljedeće 3 godine

Što se ove godine tiče, na tržištu SAD-a, umjetna inteligencija zamijenit će oko 90 tisuća poslova, što je nešto manje od deset posto od ukupnog broja poslova koje bi trebala zamijeniti automatizacija i AI na tom tržištu. Utjecaj AI-a sljedećih godina ne bi trebao biti toliko velik jer se prije toga moraju riješiti određeni izazovi povezani s generativnom umjetnom inteligencijom poput pitanja intelektualnog vlasništva, autorskih prava i plagijarizma, no kada se ti problemi riješe, taj će utjecaj biti sve veći i uključivat će sve više otkaza.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti