Imate li neke od ovih simptoma i nakon preboljele bolesti COVID-19, možda patite od "dugog covida"

Ako ste preboljeli COVID-19 i još uvijek osjećate neki od ovih simptoma, kontaktirajte svog obiteljskog liječnika.

Martina Čizmić | 26.12.2020. / 09:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Jedna od posljednica bolesti COVID-19 s kojima se suočava dio pacijenata koji su ju preboljeli je tzv. "dugi covid". Radi se o dugotrajnim simptomima bolesti COVID-19 koji mogu trajati i mjesecima nakon što je osnovna bolest završila.

Iako je teško reći tko će imati takve dugotrajne posljedice, procjenjuje se da se radi o oko 10 posto bolesnika. No, kako znati radi li se samo o iscrpljenosti nakon težeg oblika bolesti COVID-19 ili je riječ o "dugom covidu"? Liječnici upozoravaju na nekoliko najčešćih simptoma.

Trajni umor i iscrpljenost

Na svojim stranicama američki Centar za kontrolu bolesti navodi kako je jedan od glavnih simptoma "dugog covida" umor kojeg se nemoguće riješiti, a koji dovodi do problema s razmišljanjem i koncentracijom pa pacijenti imaju osjećaj kao da "imaju maglu u glavi".

Bolovi u cijelom tijelu

Bolovi u prsima, zglobovima i mišićima koji ne prolaze ni tjednima nakon infekcije COVID-19, a koje ne mogu ublažiti ni tablete protiv bolova, također su jedan od karakterističnih simptoma "dugog covida".

Problemi s disanjem

Zadihanost, kratak dah, suhi kašalj, ali i ozbiljniji problemi s respiratornim sustavom poput bronhitisa ili nepravilnosti u radu pluća, često se javljaju kod osoba koje pate od "dugog covida" zbog čega ih liječnici moraju pratiti i mjesecima nakon preboljevanja COVID-19.

Psihološki i psihijatrijskih problemi

Za neke pacijente dugotrajna borba s COVID-19 nije samo fizička, nego i psihička. Tako brojni pacijenti koji pate od "dugog covida" imaju proglema s kroničnim glavoboljaa i depresijom, napadima panike i straha, anksioznošću i naglim promjenama ponašanja i raspoloženja na koje ne mogu utjecati i s kojima se nisu susretali ranije.

Ozbiljni zdravstveni problemi

Liječnici su primijetili i da osobe koje pate od "dugog covida" u manjem broju slučajeva razvijaju i ozbiljne zdravstvene probleme poput upale srčanog mišića, nepravilnog rada srca, problema s bubrezima (pa čak i otkazivanja bubrega), osipa po tijelu, gubitka kose, nesanice te povremenih vrućica i groznica.

Zbog toga se diljem svijeta otvaraju i post-COVID-19 ambulante u kojima liječnici prate zdravstveno stanje takvih pacijenata i pokušavaju na vrijeme spriječiti njegovo daljnje pogoršanje.

Ako ste preboljeli COVID-19 i još uvijek osjećate neki od ovih simptoma, kontaktirajte svog obiteljskog liječnika.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti