IN2 predstavio informatičku platformu kao temelj informacijskog sustava za zaštitu okoliša i prirode Slovenije

Dok Slovenija uvodi informacijski sustav za izdavanje okolišnih dozvola, u Hrvatskoj se o tome još ništa ne spominje.

Martina Čizmić | 12.12.2019. / 09:19

Pametna šuma, ilustracija (Foto: Getty Images)

IN2 grupa implementirala je novi nacionalni informacijski sustav za centralno upravljanje podacima o okolišu IS Okolje 1.1 za Agenciju za okoliš Republike Slovenije (Agencija RS za okolje). Kako ističu iz IN2, ta platforma omogućuje digitalizaciju postupaka izdavanja okolišnih IED i SEVESO dozvola te je temelj za sve buduće nadogradnje nacionalnog informacijskog sustava za zaštitu okoliša i prirode u toj zemlji.

IS Okolje 1.1 podržavat će kompleksni proces predaje i obrade zahtjeva te automatiziranog generiranja dozvola, izvještavanje prema europskim direktivama (EPRTR, LCP, eSPIRS) te upravljanje registrima i prostornim podacima. Implementirana su 22 modula te je migrirano preko osam stotina IED i SEVESO dozvola namijenjenih postrojenjima i lokacijama koje predstavljaju industrijska onečišćenja okoliša u područjima zraka, vode, buke i gospodarenja otpadom. U modul združenog pogleda nad različitim podatkovnim izvorima implementirana je mogućnost centraliziranog pristupa podacima okoliša u Agenciji te su uspostavljeni preduvjeti za združen pregled nad različitim podatkovnim izvorima u vanjskim postojećim sustavima za upravljanje podacima o vodi, zraku, otpadu i studijama utjecaja na okoliš.

S naprednim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama koje donosi IS Okolje 1.1 očekuje se povećanje učinkovitosti, pojednostavljenje i optimizacija upravnih postupaka. Redovitom uporabom sustava očekuje se i pojednostavljenje provedbe čime će Agencija znatno učinkovitije upravljati postupcima izdavanja dozvola, a obveznicima će se omogućiti brža i jednostavnija aplikacija i obnavljanje okolišnih dozvola koje su preduvjet njihova poslovanja, izjavila je Ivana Lampek Pavčnik, voditeljica projekta, IN2.

Pojašnjava kako se okolišne dozvole izdaju postrojenjima koja obavljaju djelatnosti kojima se mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuju tlo, zrak, vode i more. Obveznici okolišnih dozvola njihovim dobivanjem jamče da svojim okolišnim utjecajima upravljaju na način koji propisuje EU. Značajnu razliku u upravljanju i zaštiti okoliša među državama EU čine upravo informacijski sustavi zaštite okoliša koji osiguravaju informatizaciju postupaka, centralizaciju i jedinstveno upravljanje svim okolišnim podacima, sve s ciljem dobivanja stvarne slike i kontrole nad svakodnevnim onečišćivačima.

S obzirom na to da i u Hrvatskoj postoje tvrtke koje se mogu svrstati u ovu kategoriju, upitali smo IN2 postoji li i kod nas takav informacijski sustav odnosno planovi za njegovo uvođenje. 

Nije nam poznato koji su planovi za uvođenje sličnih platformi u Hrvatskoj. Ono što možemo reći jest da smo fokusirani na daljnji razvoj ove platforme u Sloveniji te smo svakako spremni ponuditi znanje i stručnost bude li sličnih projekata u Hrvatskoj i drugdje u inozemstvu, poručili su iz IN2.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti