Informatički klub Futura brine se da mladi nauče programirati od najranije dobi!

Kada neće naše školstvo, hoće skupina entuzijasta. Naime, Informatički klub Futura je osnovan s namjerom da djecu uči novim zanimanjima o kojima se još uvijek, na žalost, malo govori u osnovnoj školi.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.03.2016. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njihova inicijativa je hvale vrijedna, i došla je od skupine nastavnika, asistenta, i studenta koji su očito vidjeli nedostatak našeg školstva. Ovaj klub trudi se da mladima približi programiranje, jedno od najpopularnijih zanimanja današnjice, a prema mnogima i budućnosti.

Kako izgleda njihov program, čime se točno bave, kako je došlo do svega i što to znači za mlade ljude, popričali smo s vodećim ljudima iz ovog kluba, pa tako intervju možete pročitati u nastavku. Nadamo se da će vas ovo potaknuti da vaše klince usmjerite prema zanimanju u kojem ima posla, i gdje djeca uče koristiti svoj mozak.

Možete li ukratko opisati što je i čime se bavi Futura?

Informatički klub Futura je klub entuzijasta kojeg je prije 3 godine (re)osnovala grupa nastavnika, asistenata, te bivših i sadašnjih studenata računarstva Sveučilišta u Dubrovniku. Cilj Future je promicanje i popularizacija digitalne kulture, informatike, robotike i računalnih tehnologija – naročito među mladima, te povezivanje informatički orijentiranih osoba u sredini u kojoj djeluje. U protekle 3 godine smo održali preko 100 radionica programiranja i robotike.

Što mladi mogu naučiti kroz vaše radionice?

Na našim radionicama programiranja mladi mogu naučiti koristiti različite programske jezike i računalne tehnologije primjerice Scratch, Python, C, Javu, Android, Objective-C, Swift te različite web tehnologije. Osim radionica programiranja, Futura organizira i radionice robotike na kojima se polaznici upoznaju s robotikom, automatikom, strojarstvom, elektrotehnikom, elektronikom i računarstvom.

Od koje dobi se sudionici priključuju vašem projektu?

Polaznici naših radionica uglavnom su učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, učenici srednjih škola i studenti. Na nekim radionicama smo imali i mlađih polaznika iz 3. i 4. razreda osnovne škole, kao i iskusnih programera koji su uz našu pomoć željeli naučiti nove tehnologije.

Zanimanje programiranja je sve popularnije, vidite li to i kroz svoje aktivnosti? Ima li povećanog interesa?

Naše radionice pohađa veliki broj djece i mladih koje zanimaju programiranje i računalne tehnologije. Na ciklusu radionica programiranja za web i mobilne platforme „Od ideje do aplikacije“  imali smo preko 150 polaznika svih dobnih uzrasta. Kroz naše aktivnosti se uključujemo i u globalne događaje vezane za programiranje i robotiku, poput Europskog tjedna programiranja, Europskog tjedna robotike i Svjetskog dana Arduina.

Kako izgleda jedna vaša radionica u nekoliko rečenica?

Naše radionice su dinamične uz mnoštvo praktičnog rada. Predavači uz pomoć asistenata na konkretnim primjerima objašnjavaju polaznicima razne teme iz programiranja. Pored toga na svim radionicama polaznici samostalno rade te uz pomoć predavača i asistenata rješavaju razne programske probleme. Predavači i asistenti pomažu polaznicima kad im god zatreba pomoć iz odgovarajuće tehnologije tijekom njihovog samostalnog rada van radionica.

Što djeca mogu naučiti kod vas?

Kod nas djeca mogu naučiti programirati u programskim jezicima Scratch, Python i C, te se pripremati za službena natjecanja iz programiranja. Na radionicama robotike djeca mogu naučiti konstruirati svoje robote koristeći Fishcertechnik i Arduino opremu u kombinaciji s raznim senzorima. Nakon konstrukcije uče programirati robote da prate crnu liniju, te da pronađu i spasu žrtvu u robotskoj areni.

Koje programske jezike podučavate i koji su prema vama najpopularniji?

Trenutno učenike osnovnih škola najviše podučavamo programski jezik Python, koji ima jednostavnu sintaksu, pa je kao takav zasigurno dobar jezik za ulazak u svijet programiranja. Na zadnjim radionicama programiranja za učenike srednjih škola i studente smo podučavali programski jezik C. Osim navedenih programskim jezika podučavali smo i Javu koja se može koristiti za izradu desktop i Android aplikacija, te Objective-C i Swift za izradu iOS aplikacija.

Po našem mišljenju trenutno najpopularniji programski jezici su Java, C/C++, C# i Python.

Gdje sve roditelji mogu upisati svoju djecu u Futuru?

Najbolje mjesto za sve informacije i upite je naša web stranica www.futura.com.hr na kojoj redovito objavljujemo vijesti o aktivnostima udruge, termine radionica, kao i materijale s održanih radionica. Osim same web stranice aktivni smo i na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn) na kojima također redovito objavljujemo slike i obavijesti o aktivnosti udruge. Imamo i kvalitetnu suradnju s lokalnim tiskanim i elektroničkim medijima koji redovito prate naše aktivnosti.

Za kraj, koje je vaše mišljenje o programiranju kao jednoj od vrlo popularnih zanimanja danas?

Računalni programi su danas svuda oko nas. Svakom čovjeku, bez obzira na njegovo zanimanje bilo bi korisno da nauči osnove programiranja. Znanje iz tog područja pomaže razumijevanju mogućnosti koje nude, te načina na koji funkcioniraju računalni programi. Takva znanja omogućuju efikasnije snalaženje u današnjem tehnološkom društvu, poboljšanje vještina rješavanja problema, te razvoj kreativnog i logičkog razmišljanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti