Gospođa Marija godinama je vodila bitku s limfomom, a danas poručuje: "Super se osjećam. Mogu raditi, mogu normalno živjeti"

U Hrvatskoj je sve više oboljelih od raka, a kako bi njihovo izliječenje bilo što uspješnije, liječnici na zagrebačkom Rebru primjenjuju inovativnu metodu kojom se vlastitim stanicama liječe oboljeli od raka. Zbog takve CAR-T terapije sastali su se i sa slovenskim kolegama. Žele tu terapiju učiniti dostupnom što većem broju pacijenata.

DNEVNIK.hr | 26.09.2023. / 17:28

Galerija

Gospođa Marija Begemann danas se osjeća dobro, godinama je vodila bitku s malignom bolešću limfoma. Prije stanične imunoterapije, pokušala je uobičajene oblike liječenja.

Prvi put sam imala osam kemoterapija, drugi put dvije i imala sam 15 zračenja. Opet se vratilo, ispričala je.

Prije 10 mjeseci u Zagrebu primila je inovativnu CAR-T terapiju, vlastitim stanicama. Iako su šanse za izliječenje bile jedan prema tri, nakon puno muke, stigao je negativan rezultat.

Ja se super osjećam. Mogu raditi, mogu normalno živjeti, dodala je.

Terapiju je primala na Rebru, prvo se uzima krv pacijenta, stanice se zamrzavaju i šalju u inozemstvo. Tamo se obrađuju i gotovi stanični pripravak vraća se nazad. Tada ga pacijent dobije u obliku infuzije, objasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Bit terapije je da dobiju jednu infuziju svojih vlasitit modificiranih T stanica koje onda unište tumor,
objasnio je Igor Aurer iz Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Zasad su kandidati - mali broj bolesnika. Bolesnici s bevelikostanicnom limfomom, koji nisu odgovorili na dvije linije liječenja, stariji od 18 godina i bolesnici s akutnom limfoblastičkom leukemijom mlađi od 25 godina, rekao je Aurer.

U budućnosti bi se to promijenilo. Cilj je proizvodnju dovesti u Hrvatsku kako bi se na jednom mjestu uzimali i pripremali stanični pripravci, što bi smanjilo buduće troškove liječenja. U Sloveniji uskoro kreću samostalno, a očekivanja su velika.

Oko 60 do 80 posto je efikasnost liječenja. Možda neke od tih ljudi izliječimo već sad. Liječit ćemo ih ciljano od početka, rekao je Samo Zver iz Klinike za hematologiju UCC, Ljubljana.

CAR-T terapija na listi je skupih lijekova. Postoji i rizik, no Zaklada Zora planira udružiti KBC Zagreb, Sestre milosrdnice i Klaićevu kako bi zajedno provodili terapiju. Kliničke studije i rezultati nove generacije te terapije pružaju nadu.

Od 15 tretiranih pacijenta 14 je ušlo u potpuno remisiju, a samo jedan je ušao u relaps nakon dvije godine, pojavnio Mladen Merćep iz Zaklade Zora.

Za taj pothvat nedostaje između 150 i 200 tisuća eura, a godišnje bi se moglo liječiti i do stotinu pacijenta. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti