Inovatori se aktivirali kako bi pomogli doktorima

U jeku pandemije postalo je još jasnije zašto treba ulagati u zdravstvo, ali i u inovacije. Donosimo priče trojice inovatora koji su svoje vještine iskoristili kako bi pomogli onima koji na svojim leđima nose teret krize.

Matina Tenžera | 08.04.2020. / 07:49

Galerija

Dario, Roko i Marko, svaki sa svoje adrese, svaki s drugačijim vještinama, pomažu onima koji nose teret epidemije koronavirusa.

Prvih dana uopće nismo spavali, radili smo i dan i noć. Kod nas u uredu rade tri srednjoškolca i jedan osnovnoškolca, a ja sam jedan od njih, rekao nam je Roko Lukenda iz udruge Connect-IT.

Šesnaestogodišnji Roko, koji od osnovne škole njeguje ljubav prema robotici, sada je svoj hobi preusmjerio u pomoć realnom sektoru izrađujući vizire za zdravstvene djelatnike.

Prosjek nekakve izrade varira od 18 do 30 komada dnevno i više, ovisno o tome koliko spavamo, objasnio je.

Njegov tim je tako u nešto manje od dva tjedna izradio 300 zaštitnih vizira. Od toga je 220 poslano u Stožer Brodsko-posavske županije, 20 u Biograd na Moru, a pet u Općinu Pašman. U pripremi je i tridesetak vizira za Zadarsku bolnicu.

Izrada vizira Izrada vizira (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz tih se stožera viziri prosljeđuju bolnicama i domovima zdravlja, a zalihe koje još nisu raspoređene Rokov tim šalje u domove za starije i nemoćne. Osim zaštitnih vizira, u radionici se trenutačno izrađuju dva respiratora.

Nikakav naputak nismo dobili, nitko nas nije tražio da ih radimo. To je naša volja i naša želja da pomognemo u ovoj situaciji, rekao je.

Virtualni asistent u pet dana doktorima uštedio 142 sata 

Dvjestotinjak kilometara dalje još jedan tim pomaže održati zdravstveni sustav na nogama. Dario i njegov sedmeročlani tim već su dvije godine okupljeni u startup Hero Factory, gdje u organiziranju i vođenju poslovanja pomažu malim i srednjim poduzetnicima. Trebalo im je, kaže, pet minuta da krenu u akciju.

Vidjeli smo da se u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj to koristi u svrhu uštede vremena medicinskim stručnjacima, rekao je Dario Begonja.

I tako su u svega tjedan dana osmislili virtualnog asistenta koji odgovara na sva pitanja umjesto medicinskih stručnjaka.

Vidimo što je ono što Hrvate najviše brine po tim pitanjima i što možda treba detaljnije adresirati ili postoje li neka dodatna pitanja, objasnio je.

Virtualni asistent u primjenu je krenuo prije tek pet dana. Otada mu je 710 korisnika postavilo ukupno 8520 pitanja, što je u konačnici svim medicinskim stručnjacima koji su to do sada radili ručno uštedjelo čak 142 sata koje sada mogu posvetiti pacijentima.

Upiti chatbotu Upiti chatbotu (Foto: DNEVNIK.hr)

Platforma koja je od propadanja spasila 70 tona hrane

Prije četiri godine malo tko je vjerovao u njegov proizvod, a platformom VeeMee Marko danas spaja poljoprivrednike s potencijalnim kupcima kojima uz to jamči izvornost namirnica.

Kada dolazi do ovakvih situacija poput virusa, tek onda ljudi shvate koliko nam digitalizacija može pomoći, rekao je Marko Kozjak.

Do 15. ožujka u cijeloj je Hrvatskoj svega 1500 OPG-ova imalo mogućnost online kupovine ili dostave. Nakon ovog datuma, njihov je broj porastao na 8000. S druge strane, na Markovoj platformi prijavljeno je 1350 poljoprivrednika, od kojih tek 130 nudi mogućnost dostave.

Dostava hrane Dostava hrane (Foto: DNEVNIK.hr)

Upravo tim poljoprivrednicima prodaja je porasla za 30 posto, a Markov VeeMee u posljednja tri tjedna spasio je 70 tona hrane koja bi inače propala

Iskreno, radio sam to prije četiri godine s istim guštom kao što radim i sada, rekao je Marko.

Na svu sreću, svaki od ovih patenata svoj će život nastaviti i nakon što mine epidemija. Ova tri mladića primjer su razvoja vlastitih potencijala, a ne uvoza stranih, poticanja konkurentnosti, a ne života od poticaja do poticaja. Neka ovo ostane podsjetnik zašto je zdrava država samo ona koja sustavno ulaže u svoje inovatore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti