Internetske stranice ruske vlade suočene su s neviđenim kibernetičkim napadima i ulažu se tehnički napori za filtriranje stranog internetskog prometa, objavila je u četvrtak novinska agencija TASS pozivajući se na rusko ministarstvo za digitalni razvoj.

Ruska vlada i državne tvrtke bili su meta zbog događaja u Ukrajini, a web stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i Sberbanke su među onima koje su imale prekide ili privremene probleme s pristupom posljednjih tjedana.

Hakiranje Upozorenje iz Njemačke: Jedan ruski softver koji mnogi koriste na svojim računalima mogao bi otvoriti put špijunima

Ministarstvo je objavilo da radi na prilagodbi na nove uvjete zbog sve češćih kibernetičkih napada.

Ako je ranije njihova snaga u trenucima najvećeg opterećenja dostizala 500 gigabajta, sada je na jednom terabajtu, navode u ministarstvu. To je dva do tri puta snažnije od najozbiljnijih incidenata ove vrste koji su ranije prijavljeni.

Pošto Rusija postaje sve izoliranija od globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe, vlada je predložila niz mjera za podršku IT sektoru.

Hakeri Prijeti mu više od 100 godina zatvora: Uhićeni ukrajinski haker izručen SAD-u

Tehnološke tvrtke imat će pristup povlaštenom oporezivanju i uvjetima kreditiranja, a ministarstvo za digitalni razvoj već je predložilo ruskim IT tvrtkama da razgovaraju o postupnom prijenosu komponenti tehničke podrške sa stranim tvrtkama.

Interfax je u srijedu objavio, pozivajući se na nacrte vladinih dokumenata, da je ministarstvo za digitalni razvoj predložilo izdvajanje 14 milijardi rublja (134,30 milijuna dolara) za podršku IT tvrtkama u obliku bespovratnih sredstava.

Hakeri Kinezi tvrde da im Amerikanci hakiraju računala i s njih napadaju ciljeve u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini

Reuters nije mogao odmah provjeriti to izvješće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju