Kinezi tvrde da im Amerikanci hakiraju računala i s njih napadaju ciljeve u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini

Prema podacima kineskog centra za detekciju i prevenciju kibernetičkih napada, od veljače je zabilježen veliki porast napada na računala kineskih korisnika, a ponajviše dolaze iz SAD-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2022. / 13:50

Hakeri (Foto: Getty images)

 Osim na bojnom polju, rat između Rusije i Ukrajine vodi se i u kibernetičkom prostoru različitim sredstvima - prisluškivanja, hakiranja, DDoS napadi itd. S obzirom na to da se sve odvija u virtualnom svijetu često je teško zaključiti tko su napadači i odakle dolaze.

Ruski hakeri Prijeti li svijetu globalni kibernetički rat? Stručnjaci su zabrinuti i pozivaju na oprez

Prema izvještaju kineske državne agencije Xinhua, ova je zemlja od veljače pod “kontinuiranim kibernetičkim napadima” u kojima napadači preuzimaju kontrolu nad računalima kineskih korisnika i s njih pokreću napade. Ciljevi tih napada su u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, a iz Xinhue naglašavaju kako većina tih napada dolazi iz - SAD-a.

To je zanimljiv obrat situacije jer godinama iz SAD-a i europskih zemalja za hakiranja i kibernetičke napade na pojedince, organizacije, tvrtke i državne institucije brojnih zemalja najčešće optužuju tri zemlje, odnosno hakere iz Rusije, Sjeverne Koreje i, naravno, Kine.

Optužbe koje su objavili na kineskoj medijskoj agenciji bazirane su na informacijama tehničkog kibernetičkog centra Kine (National Computer Network Emergency Response Technical Team/Coordination Center of China) čiji je zadatak detekcija i prevencija kibernetičkih napada na računalne sustave te zemlje.

Slika nije dostupna Brzi odgovor na napad: Tehnološka tvrtka hakirala hakere koji su joj ukrali podatke

Prema njihovim informacijama, osim iz SAD-a, odakle je zabilježen najveći broj napada, dio napadača na kineska računala nalazi se i u Europi - spomenute zemlje su Njemačka i Nizozemska.

Izvor: Jpost

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti