Internetski sadržaj pojačava političke podjele i globalne napetosti

Neregulirani internetski sadržaj proširio je dezinformacije i propagandu koji su pojačali političke podjele širom svijeta, potaknuli međunarodne napetosti i pridonijeli ruskoj invaziji na Ukrajinu, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u povodu objave Svjetskog indeksa sloboda medija za 2022

Hina | 03.05.2022. / 10:17

Lažne vijesti (Foto: Getty Images)

Istaknuli su da u demokratskim društvima nastaju sve jače pukotine zbog društvenih medija koji šire dezinformacije i da sve više medija slijedi tzv. "Fox News model", odnosno kontroverznu desničarsku televizijsku mrežu u Sjedinjenim Državama.

Istodobno, despotski i autokratski režimi koji strogo kontroliraju informacije u svojim društvima koriste svoju "asimetričnu" poziciju da vode "propagandne ratove" protiv demokracija i potiču podjele unutar njih, naglašava RSF u svojem godišnjem Svjetskom indeksu medijskih sloboda.

Slika nije dostupna Britanci upozoravaju na ruske trolove koji šire dezinformacije po društvenim mrežama

Polarizacija na tim dvjema razinama potiče povećanu napetost, ustvrđuju Reporteri bez granica u sažetku godišnjeg izvješća.

U izvješću se navodi da je Rusija, u kojoj uglavnom dominiraju državni mediji, a neovisni se sve više guše, napala Ukrajinu nakon propagandnog rata.

Stvaranje medijskog oružja u autoritarnim zemljama eliminira pravo njihovih građana na informacije, ali je također povezano s porastom međunarodnih napetosti, što može izazvati najgore vrste ratova, rekao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Dodao je da činjenica da zapadni mediji sve više slijede model Fox Newsa također predstavlja pogubnu opasnost za demokracije jer potkopava temelj građanskog sklada i tolerantne javne rasprave.

Deloire je pozvao zemlje da usvoje odgovarajuće pravne okvire za zaštitu demokratskih prostora internetskih informacija.

Stanje sa slobodom medija 'vrlo je loše'

Stanje je "vrlo loše" u 28 zemalja, prema ovogodišnjem rangiranju 180 zemalja i regija na temelju stupnja slobode koju imaju novinari.

Najniže su rangirane Sjeverna Koreja (na 180. mjestu), Eritreja (179.) i Iran (178.), a blizu su Mjanmar (176.) i Kina (175.).

Rusija (155.) i saveznica Bjelorusija (153.) također su na crvenoj listi najrepresivnijih.

Hong Kong je pao na 148. mjesto, što odražava nastojanja Pekinga da iskoristi zakonodavni arsenal da ograniči stanovništvo i odsječe ga od ostatka svijeta, priopćio je RSF.

Norveška, Danska i Švedska ponovno su na vrhu ljestvice te predstavljaju demokratski model zemalja u kojima cvjeta sloboda izražavanja.

Nevladina organizacija ove je godine pohvalila Moldaviju (40.) i Bugarsku (91.) zbog promjena u vladi i nade za poboljšanje situacije za novinare.

Slika nije dostupna ''Tipkovnica je jača od mača'' ili kako prepoznati "fake news" na internetu

No navodi se da oligarsi još uvijek posjeduju ili kontroliraju medije u obje države.

Polarizacija medija hrani i pojačava unutarnje društvene podjele u demokratskim društvima kao što su Sjedinjene Države (42.).

Taj je trend još izraženiji u "neliberalnim demokracijama" poput Poljske (66.), zemlje Europske unije u kojoj RSF također zamjećuje gušenje neovisnih medija.

Nevladina organizacija osnovana 1985. godišnji indeks objavljuje od 2002., a postala je trn u oku autokratskim i despotskim režimima diljem svijeta.

U ovogodišnjem popisu primijenjena je nova metodologija koja redefinira slobodu medija i koristi pet novih pokazatelja - politički kontekst, pravni okvir, ekonomski kontekst, sociokulturni kontekst i sigurnost - kako bi se odrazila njezina "složenost". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti