Interview: Attila Der [Nokia]

Donosimo vam još jedan u nizu intervjua ovaj puta sa čelnim čovjekom Nokie Hrvatska - Attilom Der.

Zimo Zimo Zimo | 27.04.2011. / 13:56

Interview: Attila Der [Nokia]

Donosimo vam još jedan u nizu intervjua ovaj puta sa čelnim čovjekom Nokie Hrvatska - Attilom Der. Podsjećamo vas da ukoliko koristite Nokia telefone, možete pratiti Zimo putem aplikacije koju smo nedavno objavili na Nokia Ovi Store-u.

Ovim putem se zahvaljujemo Bruni Blumenschein iz agencije Abrakadabra.


Nokia je objavila nove modele svojih telefona poput E6 i X7 koji su došli s unaprijeđenim Symbianom. Kakva je budućnost za Symbian platformu?


Nastavljamo ulagati u Symbian kako bismo povećali zadovoljstvo korisnika Nokia uređaja i programera. Imamo široku Symbian zajednicu i očekujemo da ćemo prodati oko 150 milijuna Symbian uređaja u narednih nekoliko godina. I dalje se fokusiramo na razvoj bržeg procesora i isporuku novih korisničkih sučelja i unaprjeđenja hardvera za poboljšano i efikasnije iskustvo korištenja Symbiana.


Kada u našu regiju stižu prvi Nokia telefoni sa Windows Phone operativnim sistemom?


Nismo odredili točno vrijeme dolaska prvog proizvoda na tržište, ali naš je cilj započeti prodaju Nokia pametnih telefona s Windows Phone platformom u značajnim količinama tijekom 2012. godine. No, do tada možete očekivati puno zanimljivih vijesti iz Nokije. Upravo smo predstavili ultimativni poslovni pametni telefon Nokia E7, još jedan odličan poslovni pametni telefon Nokia E6 i pametni telefon Nokia X7 usmjeren na zabavu. Također, uskoro će biti dostupna Symbian nadogradnja nazvana Symbian Anna, a najavili smo dolazak još dvije Symbian nadogradnje u 2011. godini.


Kako se Nokia bori protiv rivala kao što su Apple, Google i HTC?


Četvrti kvartal 2010. bio je naš najbolji kvartal u segmentu poslovnih telefona ikada. Isporučili smo više od 28 milijuna pametnih telefona, a u cijeloj 2010. godini prodali smo više od 100 milijuna pametnih telefona. To je rast od 48% u odnosu na prethodnu godinu. Također, imamo strategiju nazvanu 'Internet za sljedeću milijardu'. To je velika prilika da Nokia napravi korak dalje donoseći ne samo mogućnost pristupačnog komuniciranja glasom već i pristup webu i aplikacijama za sljedeću milijardu korisnika.


Može li Nokia zaista prodati 150 milijuna primjeraka svojih Symbian uređaja?


Prodali smo više od pet milijuna Nokia N8, Nokia C7 i NokiaC6 pametnih telefona u posljednja tri mjeseca 2010., što je snažan start za naše nove Symbian uređaje, a i Nokia E7 je odlično dočekana. Također, sa Symbian nadogradnjom naši korisnici će dobiti poboljšani korisnički doživljaj.


Što je sa tržištem tableta? Hoće li Nokia raditi na ovom sve traženijem uređaju?


Nažalost, ne možemo to komentirati.


Koliko je aplikacija trenutno u Ovi Trgovini?


Trenutno u Ovi Trgovini korisnici mogu pronaći više od 40.000 aplikacija koje su dostupne za preuzimanje, s oko 1.000 novih aplikacija svakog tjedna. Ovi Trgovina je dosegla pet milijuna preuzimanja dnevno, dok je 158 programera zabilježilo više od milijun preuzimanja svojih aplikacija.


Što biste preporučili developerima, treba li nastaviti razvijati aplikacije za Symbian ili neka se usredotoče na WP7 platformu?


Razvojni programeri imaju veliku priliku za ostvarivanje značajnih prihoda objavljivanjem aplikacija za 200 milijuna Symbian korisnika. Qt omogućuje developerima kreiranje aplikacija sa 70 posto manje koda i znatno manje napora, što omogućuje lakši pristup velikoj Symbian instaliranoj bazi korisnika. Uz nove razvojne alate, Nokia je napravila i druga poboljšanja za programere, uključujući  besplatnu Java i Symbian prijavu, in-app kupnju i beta in-app program oglašavanja, poboljšani udio prihoda za naplatu preko operatora i napredni programer analitike.


Koji je po Vama najbolji Nokia uređaj?


Meni osobno, Nokia E7 je najbolji Nokia pametni telefon. Volim njegov moderan dizajn, kvalitetu izgradnje i sve poslovne mogućnosti koje i sam koristim u svom svakodnevnom, vrlo zaposlenom životu. Posebice mi se sviđa QuickOffice paket koji koristim za pregledavanje i uređivanje Office dokumenata. Također, koristim e-mail tijekom cijelog dana koji uvijek sinkroniziram sa svim računima e-pošte koje koristim. Uživam u svakom korištenju svoje Nokije E7. Za obiteljske fotografije i video preferiram Nokiju N8, koja ima fantastičnu 12Mpx kameru.


Hvala Vam na razgovoru, želite li što poručiti našim čitateljima?


Stvarno sam uzbuđen zbog svih novosti koje dolaze iz našeg odjela istraživanja i razvoja. S pametnim telefonima Nokia E7, Nokia E6 i Nokia X7 koji dolaze imamo puno novih cool značajki za pokazati našim novim i postojećim klijentima. Ovi Karte su besplatna usluga na Nokia pametnim telefonima koja pruža navigaciju u stvarnom vremenu vožnje ili pješačenja i zgodno ju je imati pri ruci, pogotovo sada kada dolaze praznici. Svakako bih preporučio Vašim čitateljima da pogledaju i nove fotorealistične 3D modele gradskih područja za web verziju Ovi Karata. Također, nova Symbian nadogradnja, stalno poboljšanje uređaja i naša spremnost da klijentima olakšamo život pružit će nam povoda za skori novi razgovor. Hvala na pozivu za intervju!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti