Jučer je Apple objavio beta verziju svog mobilnog operativnog sistema iOS5 za developere koja pruža mogućnost pretvaranja glasa u tekst.

iOS5 beta namijenjena je isključivo programerima kako bi radili na novim idejama koristeći nove značajke koje dolaze sa ovim operativnim sistemom, te ukoliko ne koristite iOS5 beta ne test uređaju, Apple preporučuje da ga ne instalirate jer je cijela stvar još nestabilna.

Naime, prije dva mjeseca pisali smo o tome kako je Apple kupio Nuance za navodnih 6 milijardi dolara, jednom od vodećih kompanija na polju prepoznavanja jezika.

Nadalje, Apple je objavio novu ikonu u svojoj beti iOS-a 5, gdje se kraj razmaknice nalazi ikona koja za sada nosi naziv 'Dictation', a koje će služiti upravo prepoznavanju jezika. Iako ovo zvuči prilično zanimljivo, a što je Google već objavio za svoje preglednike, ne postoji nikakav dokaz da će prepoznavanje govora biti službeno predstavljeno prilikom lansiranja službene verzije iOS-5, dakle ovo je ionako samo test faza da se vide mogućnosti iste.

Appleov iOS5 trebao bi stići tokom jeseni, no datum za sada nije poznat, ali ono što bi mogli vidjeti u narednim mobilnim operativnim sistemima, ne samo Appleovom, jest sve češću uporabu korištenja glasa za upravljanje našim mobitelima.

Što mislite o mogućnosti prepoznavanja jezika. Hoćemo li početi komunicirati sa našim mobitelima?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju