Ipak bi mogla postojati čudna veza između menstrualnih i lunarnih ciklusa

Menstrualni ciklusi kod žena, iako uglavnom upravljani unutarnjim satom tijela, još uvijek pokazuju suptilnu vezu s mjesečevim mijenama, prkoseći jednostavnim objašnjenjima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Branimir Vorša | 16.04.2024. / 15:24

Mjesec
Mjesec (Foto: Afp)

Novo istraživanje sugerira da je menstrualni ciklus kod žena tijesno povezan s unutarnjim satom tijela, više nego s Mjesečevim mijenama, unatoč kulturološkim vezama između njih. Tim znanstvenika iz Francuske i SAD-a otkrio je da su ritmovi menstrualnog ciklusa vjerojatno regulirani unutarnjim satom tijela, a ne ovise isključivo o samom mjesečevom ciklusu.

Međutim, još uvijek postoji slaba, ali značajna veza s Mjesečevim orbitalnim periodom, što ukazuje na dublju biološku vezu koja je vjerojatno ukorijenjena u plimnim promjenama.

Zanimljivo podudaranje ciklusa

Prosječna duljina menstrualnog ciklusa, otprilike 29,3 dana, usko je usklađena s lunarnim ciklusom od 29,5 dana, što je kroz povijest poticalo nagađanja o mogućoj povezanosti. Charles Darwin je 1871. godine nagovijestio evolucijsko podrijetlo takvih veza, sugerirajući da bi mogle potjecati od naših iskonskih veza s okruženjima pod utjecajem mjesečevih ciklusa.

Ispitujući podatke iz gotovo 27.000 menstrualnih ciklusa europskih i sjevernoameričkih žena, znanstvenici su identificirali "fazne skokove", gdje se menstrualne faze prilagođavaju kako bi se uskladile s vanjskim tjelesnim satom. Neuroznanstvenik Claude Gronfier objasnio je da se taj proces, koji se temelji na satu, može prilagoditi i skratiti ciklus ako se iz bilo kojeg razloga produži. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Science Advances.

Statistički značajan, ali slab odnos između menstrualnog i lunarnog ciklusa

Dok navedena studija naglašava dominaciju tjelesnog unutarnjeg sata u regulaciji menstrualnih ciklusa, također je pronašla statistički značajan, ali slab odnos između menstrualnog i lunarnog ciklusa. Zanimljivo je da je vrijeme menstrualnih ciklusa u Europi češće koreliralo s rastućim polumjesecom, dok je u Sjevernoj Americi bilo više usklađeno s punim Mjesecom.

Znanstvenici sugeriraju da bi razlike u načinu života između kontinenata, poput ciklusa spavanja i budnosti, mogle objasniti tu varijaciju. Predviđaju daljnja istraživanja u cirkadijalnoj medicini, nadajući se da će istražiti potencijalne tretmane plodnosti i bolje razumjeti genetsku regulaciju menstrualnih ciklusa.

Unatoč prethodnoj studiji koja je identificirala varijantu gena povezanu s duljinom ciklusa, ostaju neodgovorena pitanja o tome kako unutarnji sat tijela utječe na trajanje ciklusa i fenomen faznog skakanja. Autori nove studije predlažu da bi, ako buduće studije potvrde postojanje unutarnjeg sata koji regulira menstrualni ciklus, kronobiološki pristupi mogli revolucionirati liječenje poremećaja ovulacije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti