iPhone 5S je prvi smartphone s 64 bitnim procesorom

'Jedan od najnaprednijih uređaja ikada izrađen', ambiciozno je započeo svoje predstavljanje iPhonea 5S Phil Schiller.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 10.09.2013. / 20:05

iPhone 5S je prvi smartphone s 64 bitnim procesorom

"Jedan od najnaprednijih uređaja ikada izrađen", ambiciozno je započeo svoje predstavljanje iPhonea 5S Phil Schiller.

Također kao i kod iPhonea 5C, glasine su bile točne. Novi iPhone dolazi u tri varijante, sivoj (space gray), zlatnoj i srebrnoj boji, izrađen od alumnija i s obručem oko home gumba.

Što se tiče performansi, uređaj ima potpuno novi 64 bitni čip A7. Ovaj uređaj je tako prvi i jedini smartphone s 64-bitnim čipom. Dakle jasno je kako je iOS7 u potpunosti prilagođen za 64-bitni procesor, a isto tako su i aplikacije. Uređaj će podržavati i sve starije 32-bitne aplikacije.

"Uređaj je gotovo dvostruko brži"

Novost je M7, odnosno tzv. "motion coprocesor" koji mjeri podatke o pokretima (akcelerometar, žiroskop i kompas), pa tako može prepoznati kada stojite, hodate, vozite ili slično. Naravno ovo je namijenjeno prvenstveno developerima koji će moći raditi aplikacije na temelju ovih podataka.

Što se tiče bateriju, Schiller kaže kako će trajanje biti 10 sati razgovora na 3G mreži te 10 sati surfanjem preko LTE-a, dok bi u standby modeu mogao izdržati čak 250 sati.

Kamer je također dobila unaprjeđenja, a iz Applea tvrtke kako "veći pikseli = bolja slika". Novi iOS7 dizajniran je tako da maksimalno iskoristi novi senzor, pa tako aplikacija kamere automatski postavlja ekspoziciju, nijansu bijele boje, autofokus itd.

Nova dvostruka LED omogućuje uređaju da pronađe pravi balans boje kako bi fotografije bile što prirodnije, pogotovo boja kože.

Uvedena je i automatska stabilizacija slike, pa tako uređaj uzima u obzir nekoliko fotografija, povezuje ih zajedno i uzima najoštriju sliku, tako da možemo zaboraviti na mutne fotke. Što se tiče slow motion videa, kamera podržava čak do 120 framea po sekundi, a može snimati u HD kvaliteti 720p.

Sigurnost je također važan dio svakog uređaja. "Uobičajen način jest postaviti lozinku, no većina korisnika se ne zamara time". Touch ID je čitač otisaka prstiju koji će se pobrinuti da vaš uređaj bude uvijek zaštićen. Ova metoda može čitati bilo koji položaj prsta, a nalazi se u samoj sredini home gumba. Misteriozan obruč na home gumbu služi kao detektor koji uključuje Touch ID senzor. Ovaj senzor možete se koristiti i za kupovinu aplikacije preko iTunesa, a može prepoznati i nekoliko različitih otisaka prstiju.

Apple tvrdi kako otisci prstiju neće koristiti druge aplikacije te kako se neće uploadati na Appleove servere.

Što se tiče dostupnosti i cijena, pogledajte galeriju i video za više informacija.

[gallery id=56]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti