iPhone i iPad na udaru hakera? Iz Applea poručuju korisnicima da što prije nadograde softver

Iz Applea kažu kako se propust “možda već aktivno iskorištava” te su upozorili korisnike da što prije nadograde softveru na verziju iOS 14.2.2.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.03.2021. / 13:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlasnici iPhonea i iPada dobili su obavijest o nadogradnji softvera svojih mobilnih uređaja na najnoviju verziju 14.4.2. Ako koristiti Appleove uređaje, što prije ažurirajte operativni sustav jer nadogradnja donosi zakrpu za opasan propust koji se, upozoravaju iz kompanije, “možda već aktivno iskorištava”. Iz Applea nisu objavili neke detaljnije informacije pa nije poznato tko stoji iza iskorištavanja propusta i koliko je korisnika, odnosno uređaja do sada napadnuto.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju na novi malware koji se širi: Imitira ažuriranje Androida, a onda preuzima kontrolu nad uređajem

Sigurnosni propust pronađen je i u WebKitu, engineu koji se koristi u Safariju i drugim preglednicima internetskih stranica u iOS-u te je riječ o tzv. zero-day propustu. To je najopasnija vrsta sigurnosnih propusta jer za njih nisu dostupne zakrpe i hakeri ih mogu iskorištavati sve dok se taj propust ne otkrije i ne patchira, a da ni korisnici, niti Apple uopće toga nisu svjesni. Upravo se to, dakle, dogodilo Appleu čije se telefoni smatraju puno sigurnijima u odnosu na Androide, no jasno je kako u današnjem vremenu potpuna sigurnost ne postoji.

Iskorištavanjem ranjivosti u Appleovom mobilnom OS-u hakeri su korisnike mogli usmjeritii na maliciozne web-stranice putem kojih su se mogli dokopati privatnih informacija te ukrasti važne podatke poput lozinki za pristup servisima, društvenim mrežama i drugim važnim podacima te, što je najgore, podataka o kreditnim karticama, pojasnili su opasnosti na stranici Tom`s Guide. Iako, dakle, nije poznato tko je bio meta napada, ove vam informacije govore i više nego dovoljno da što prije nadogradite svoje uređaje na posljednju verziju iOS-a i zaštitite se od velike potencijalne opasnosti.

Slika nije dostupna Znate li koja je cijena korištenja Instagrama i Facebooka? Objavljeni podaci koji bi mogli zabrinuti korisnike ovih mreža

Ako vam se na iPhoneu ili iPadu još nije pojavila poruka o dostupnoj nadogradnji, kliknite na Postavke/Općenito/Ažuriranje softvera i tu kliknite na preuzimanje i instalaciju verzije iOS 14.4.2 i zaštitite svoje uređaje od potencijalnih hakerskih napada.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti