Stručnjaci upozoravaju na novi malware koji se širi: Imitira ažuriranje Androida, a onda preuzima kontrolu nad uređajem

Ažuriranja operativnog sustava, pogotovo kod Androida, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Martina Čizmić | 29.03.2021. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dobili ste obavijest da instalirate novo ažuriranje za vaš Android uređaj? Prije nego što stisnete "Instaliraj", provjerite radi li se zaista o pravom i legitimnom ažuriranju.

Naime, tvrtka koja se bavi sigurnošću mobilnih uređaja Zimperium zLabs objavila je upozorenje o novom obliku zlonamjernog programa koji se prikazuje kao ažuriranje operativnog sustava na Android uređajima. No umjesto da zaista instalira novu verziju sustava, zlonamjerni program (malware) preuzima kontrolu nad uređajem i kibernetičkim kriminalcima omogućuje snimanje zvučnih zapisa, telefonskih poziva, fotografiranje te uvid u poruke koje se razmjenjuju preko različitih aplikacija za dopisivanje.

Taj invazivni malware smatra se dijelom sofisticirane špijunske kampanje s naprednim mogućnostima jer osim što preuzima kontrolu nad uređajem, prikuplja i šalje dalje gomilu drugih informacija o samom uređaju i ponašanju korisnika.

Stručnjaci stoga upozoravaju korisnike da ažuriranje uređaja provode samo kroz sam sustav - odlaskom u "Postavke/Settings" te pronalaženjem opcije "Ažuriranja/System Updates" koja će ispisati koju verziju operativnog sustava koriste te ih informirati o kakvu se ažuriranju točno radi i što se ažurira.

Također, napominju da ažuriranja operativnog sustava, pogotovo kod Androida, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti