Dobili ste obavijest da instalirate novo ažuriranje za vaš Android uređaj? Prije nego što stisnete "Instaliraj", provjerite radi li se zaista o pravom i legitimnom ažuriranju.

Naime, tvrtka koja se bavi sigurnošću mobilnih uređaja Zimperium zLabs objavila je upozorenje o novom obliku zlonamjernog programa koji se prikazuje kao ažuriranje operativnog sustava na Android uređajima. No umjesto da zaista instalira novu verziju sustava, zlonamjerni program (malware) preuzima kontrolu nad uređajem i kibernetičkim kriminalcima omogućuje snimanje zvučnih zapisa, telefonskih poziva, fotografiranje te uvid u poruke koje se razmjenjuju preko različitih aplikacija za dopisivanje.

Taj invazivni malware smatra se dijelom sofisticirane špijunske kampanje s naprednim mogućnostima jer osim što preuzima kontrolu nad uređajem, prikuplja i šalje dalje gomilu drugih informacija o samom uređaju i ponašanju korisnika.

Stručnjaci stoga upozoravaju korisnike da ažuriranje uređaja provode samo kroz sam sustav - odlaskom u "Postavke/Settings" te pronalaženjem opcije "Ažuriranja/System Updates" koja će ispisati koju verziju operativnog sustava koriste te ih informirati o kakvu se ažuriranju točno radi i što se ažurira.

Također, napominju da ažuriranja operativnog sustava, pogotovo kod Androida, nikad ne dolaze kao samostalne aplikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju