Znate li koja je cijena korištenja Instagrama i Facebooka? Objavljeni podaci koji bi mogli zabrinuti korisnike ovih mreža

Analiza podataka s App Storea pokazala je nevjerojatnu količinu podataka koje Instagram prikuplja od korisnika i dijeli s trećim stranama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2021. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako nam je svima dobro poznato kako brojne aplikacije na internetu prate svaki naš korak, zahvaljujući promjenama koje je uveo Apple u svojoj trgovini App Store, sada nam je puno jasnije tko nas i koliko prati. Naime, s uvođenjem opcije “Privatnost aplikacije”, sve aplikacije koje su korisnicima dostupne na Appleovoj trgovini moraju nabrojati koje sve podatke koriste za praćenje i za što se ti podaci koriste - npr. za oglašavanje trećih strana, oglašavanje developera, analizu, personalizaciju proizvoda, funkcionalnost aplikacije itd.

Slika nije dostupna Google u spavaće sobe donosi radar koji će pratiti sve pokrete i zvukove u krevetu

Na temelju tih podataka kompanija pCloud istražila je aplikacije i njihovu privatnost te objavila popis najinvazivnijih aplikacija, odnosno onih koje dijele najviše prikupljenih osobnih podataka s trećim stranama. Vjerojatno nećete ostati iznenađeni kada pročitate da su dvije aplikacije koje najviše prikupljaju podatke - Instagram i Facebook. Instagram tako dijeli čak 79 posto informacija o osobnim podacima korisnika, a popis podataka koji se prikupljaju, koriste i dijele zaista je velik. Pored osobnih podataka, maila, telefonskog broja, ID-a uređaja i korisnika, taj popis podataka uključuje i povijest kupovina, financijske informacije, lokaciju, telefonske brojeve, fotografije i videozapise, povijest pregledavanja, povijest pretraživanja i brojne druge podatke.

U odnosu na Instagram, Facebook se ne čini toliko loš te s trećim stranama dijeli “samo” 57 posto podataka korisnika. Među top 10 aplikacija koje prikupljaju najviše podataka i dijele ih s trećim stranama nalaze se neke se ne koriste u Hrvatskoj, ali i nekoliko njih koje su prilično popularne. Među najgorima tako se nalaze i LinkedIn te Uber Eats koji dijele 50 posto podataka, zatim Trainline te YouTube i YouTube Music (obje aplikacije dijele 43 posto podataka), a na zadnja tri mjesta nalaze se Deliveroo, Duolingo te eBay.

Slika nije dostupna Kritike zbog špijuniranja korisnika: Pogledajte nevjerojatnu količinu podataka koje Google prikuplja o vama

Od poznatijih aplikacija treba još spomenuti TikTok na 11 mjestu (36 posto), zatim Snapchat i Spotify koji dijele 29 posto prikupljenih podataka s trećim stranama. Što se tiče najsigurnijih aplikacija, odnosno onih koji uopće ne dijele korisničke podatke s trećim stranama, nabrojene su brojne poznate aplikacije poput Netflixa, Microsoft Teamsa, Skypea, Signala, Telegrama, Zooma i drugih.

Izvor: The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti