Iranska vojska otvorila ogroman vojni park u Teheranu, a posebno mjestu u njemu ima jedan komad američke tehnologije

Iranska vojna industrija, iako ima skroman vojni proračun te unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, uspjela je napraviti velike korake naprijed u proizvodnji napredne vojne tehnike.

Branimir Vorša | 28.09.2020. / 16:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iranska Revolucionarna garda otvorila je veliki novi nacionalni zrakoplovni park u Teheranu, a krase ga stalno izloženi primjerci najnovijih dostignuća te zemlje u vojnoj i svemirskoj tehnologiji.

Izložbeni park nalazi se u ogromnom hangaru, a javnost može pogledati čitav niz opreme i tehnologija, uključujući i i makete raznoraznih klasa raketa i balističkih projektila u punoj veličini. Tu su i radarski sustavi, raketni motori, vojne elektroničke komponente, dronovi u razvoju i oni u uporabi te sateliti.

Posebno mjesto u tom parku dobio je i komad američke tehnologije, odnosno iz ostataka rekonstruiran RQ-4 Global Hawk špijunski dron tvrtke Northrop Grumman. Iranci su taj dron oborili nakon što je ušao u njihov zračni prostor iznad Hormuškog tjesnaca u lipnju 2019. godine.

Javnosti je otkrivena i nova balistička raketa s optičkim tragačem i dometom od 700 kilometara. Riječ je o mornaričkoj vezriji Zolfaghar balističke rakete, Zolfaghar Basir.

Taj su balistički projektil Iranci koristili protiv ISIL-ovih ciljeva u Iraku 2017. i 2018. godine, kao odgovor na džihadističke napade na iranski teritorij.

Nagađa se i da je Iran istu balističku raketu koristio u odmazdi nakon ubojstva generala bojnika Iranske revolucionarne garde Qasema Solejmanija, kojeg su početkom siječnja Amerikanci smaknuli u Bagdadu. U iranskoj odmazdi raketama su napadnute dvije američke vojne baze u Iraku.

Uspjeli smo sankcije pretvoriti u priliku za brz napredak u vojnoj industriji, poručio je general bojnik Hossein Salami.

Iranska vojna industrija, iako ima vojni proračun koji iznosi tek dva posto onog što za vojsku izdvajaju SAD, Izrael ili Saudijska Arabija te unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, uspjela je napraviti velike korake naprijed u proizvodnji napredne vojne tehnike.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti