Iranski hakeri već se pokušali umiješati u američku predsjedničku kampanju 2020.?

Direktor za komunikacije kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa Tim Mutrhaug kazao je da oni "nemaju indicija da je bilo koji dio infrastrukture njihov kampanje bio na meti" hakera.

Martina Čizmić | 05.10.2019. / 08:24

Haker, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Skupina hakera za koje se vjeruje da imaju sjedište u Iranu i da su povezani s iranskom vladom pokušala je ući u tisuće mail računa, uključujući i neke povezane s američkom predsjedničkom kampanjom, objavio je u petak Microsoft.

Skupina, za koju Microsoft koristi naziv Phosphorus, identificirala je 2.700 mail adresa i napala 241 mail račun tijekom razdoblja od mjesec dana, od kolovoza do rujna.

Skupina je ciljala mail račune trenutačnih i bivših vladinih zaposlenika, novinara i Iranaca u egzilu, kako bi dobili informacije koje bi se mogle koristiti u otkrivanju lozinke, priopćio je američki softverski div.

Napori koje je skupina poduzela pokazuju da je Phosporus "iznimno motivirana" skupina te da je poduzela velike napore kako bi prikupila informacije, dodaje u priopćenju Microsoft koji nije naveo na čiju se kampanju točno odnosi informacija o pokušaju ulaza i u neke račine povezane s predsjedničkom kampanjom.

Direktor za komunikacije kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa Tim Mutrhaug kazao je da oni "nemaju indicija da je bilo koji dio infrastrukture njihov kampanje bio na meti" hakera.

Hakiranje u svrhu miješanja u izbore postalo je velika glavobolja za vlade diljem svijeta, posebno otkako su američke obavještajne agencije zaključile kako je Rusija vodila hakersku i promidžbenu operaciju kako bi narušila američki demokratski izborni proces 2016. i pomogla tadašnjem kandidatu Trumpu da postane predsjednik. Moskva je sa svoje strane zanijekala bilo kakve pokušaje miješanja.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti