Ispod Baltičkog mora otkrivena misteriozna drevna kamena megastruktura

Pod valovima Baltičkog mora, znanstvenici su otkrili 10.000 godina staru kamenu megastrukturu, Blinkerwall, vjerojatno pomoć u lovu, otkrivajući misterije drevnih zajednica lovaca i sakupljača.

Branimir Vorša | 13.02.2024. / 15:11

Misteriozna kamena megastruktura ispod Baltičkog mora
Misteriozna kamena megastruktura ispod Baltičkog mora (Foto: PNAS)

Duboko u Baltičkom moru leži povijesno čudo - drevna kamena megastruktura stara više od 10.000 godina, a otkrili su je znanstvenici u njemačkom zaljevu Mecklenburg. Ta struktura duga gotovo kilometar, nazvana Blinkerwall, prkosi prirodnom objašnjenju. Geofizičar Jacob Geersen i njegov tim sa Sveučilišta u Kielu vjeruju da je riječ o zidu koji je napravio čovjek, koji je vjerojatno pomogao drevnim naporima u lovu.

Arheolog Ogroman istraživački potencijal: Jaje iz rimskog doba još sadrži tekućinu

Lokalitet predstavlja jednu od najstarijih dokumentiranih građevina za lov na Zemlji koju je napravio čovjek, ističu autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu PNAS.

Točna svrha i dalje nepoznata

Napredne tehnologije, uključujući hidroakustičke slike visoke razlučivosti, otkrile su pravi opseg te strukture. Blinkerwall se sastoji od otprilike 1670 komada kamenja, uredno poredanih duž dionice od 971 metra. To kamenje, visine manje od jednog metra i širine manje od 2 metra, ima konzistenciju koja nije prirodna.

Svrha građevine i dalje je predmet nagađanja. Vjerojatno nije bila brana za ribe ili obalna obrana zbog svojih dimenzija i položaja. Umjesto toga, njemački znanstvenici sugeriraju da se koristio za lov na velike kopitare poput sobova ili bizona.

Najuvjerljivija funkcionalna interpretacija za Blinkerwall je da je izgrađen i korišten kao lovna arhitektura za tjeranje krda velikih papkara, zaključuju autori navedenog istraživanja.

Uzbudljivo otkriće

Ostaci kostiju u špilji, ilustracija Kosti pronađene u njemačkoj špilji ponovno ispisuju ranu povijest Homo sapiensa u Europi

Slične strukture pronađene su diljem svijeta, a imaju sličnu funkciju lova. Unatoč izazovima u datiranju, procjenjuje se da je Blinkerwall star preko 10.000 godina te da je potopljen u more prije otprilike 8.500 godina.

Predloženi datum i funkcionalna interpretacija Blinkerwalla čine tu strukturu uzbudljivim otkrićem, tvrde autori studije.

Njihovo otkriće nudi vrijedan uvid u socioekonomsku složenost ranih zajednica lovaca i sakupljača u regiji te doprinosi znanstvenom razumijevanju drevne ljudske povijesti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti