Isporuka PC-a doživjela najveći pad u povijesti

Kako se već duže vrijeme priča, ovo je dokaz da smo duboko zakoračili u post-PC eru, eru u kojoj osobna računala bilježe sve veći pad, dok smartphonei i tableti sve veći rast prodaje.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 10.01.2014. / 09:49

Isporuka PC-a doživjela najveći pad u povijesti

Kako se već duže vrijeme priča, ovo je dokaz da smo duboko zakoračili u post-PC eru, eru u kojoj osobna računala bilježe sve veći pad, dok smartphonei i tableti sve veći rast prodaje.

Istraživanje koje je proveo Gartner pokazuje kako je isporuka u četvrtom tromjesečju prošle godine pala na 82.6 milijuna, odnosno pad od 6.9 posto naspram istog razdoblja godinu dana ranije.

Prošle godine zabilježeno je 315.9 milijuna isporučenih PC jedinica, odnosno 10 postotni pad u odnosu na 2012. godinu, što je ujedno i najveći pad u povijesti PC industrije.

Iako Lenovo i Dell bilježe lagani rast prodaje, sveukupno nije bilo dovoljno da nadoknadi pad prodaje u HP-u, Aceru, Asus i kod ostalih proizvođača.

Dell i Lenovo su jedine kompanije koje su uspjele poslovati s lagani rastom, dok je kod Asusa i Acera zabilježen drastičan pad naspram prošle godine. Pad ovih dviju kompanija je bio očekivan s obzirom da se kompanije sve više fokusiraju na izradu tableta, s još uvijek dosta snažnim PC tržištem.

Za vrijeme blagdanskog razdoblja najviše su se prodavali Android uređaji, koji su ujedno i najpopularniji pokloni.

Izvor TheNextWeb, Foto ExtremeTech

Isporuka PC-a doživjela najveći pad u povijesti

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti