Isporuka prvih Teslinih Modela 3 počinje već ovog mjeseca

S obzirom na dosadašnji broj narudžbi, osobe koje naruče Teslu 3 danas, svoj automobil mogu očekivati tek krajem sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.07.2017. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U kolovozu prošle godine više od 400 tisuća ljudi bilo je na listi čekanja za najnoviji Teslin električni automobil Model 3, a krajem ovog mjeseca napokon će krenuti isporuka prvih modela.

Ovo je cjenovno najpristupačnije Teslino vozilo (a time i najprivlačnije kupcima) čija početna cijena iznosi 35 tisuća dolara (228 tisuća kuna), no uz subvencije i porezne olakšice u SAD-u ovaj će se automobil moći kupiti za 27,500 dolara (180 tisuća kuna), odnosno u nekim saveznim državama koje daju dodatne povlastice cijena će biti još i manja.

No, proći će još dosta vremena dok svi koji su prednaručili ovaj automobil zaista i sjednu za njegov upravljač jer ovog mjeseca isporučit će se samo 30 automobila – u kolovozu ta brojka popet će se na 100, u rujnu na više od 1500, a Elon Musk nada se kako će do prosinca proizvodnja doseći 20 tisuća modela mjesečno. S obzirom na dosadašnji broj narudžbi, osobe koje naruče Teslu 3 danas, svoj automobil mogu očekivati tek krajem sljedeće godine.

Domet Modela 3 s jednim punjenjem baterije iznosit će oko 346 kilometara, što je odlično za električna vozila, no to je ipak manje u odnosu na Tesline modele S i X, a treba spomenuti i ubrzanje ovog automobila koji u manje od 6 sekundi može postići brzinu od 60 milja na sat, odnosno skoro 100 km/h.

Što se prodaje ostalih dvaju modela električnih automobila tiče, isporuka Modela S i X u drugom kvartalu iznosila je 22 tisuće vozila, odnosno u prvoj polovici godini dosegla je 47,100 komada – to je povećanje od čak 71 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te u skladu s ranijim očekivanjima ove kompanije (najavili su isporuku između 47 i 50 tisuća automobila). Na krilima velike potražnje za novim modelom, kao i povećanja proizvodnje – Elon Musk očekuje kako će sljedeće godine proizvoditi 10 tisuća Modela 3 tjedno, u 2018. očekuje se veliko povećanje prodaje Teslinih vozila.

Kao jedan od potencijalnih problema za ovu kompaniju na San Francisco Chronicleu napominju neiskustvo Tesle u proizvodnji velikog broja vozila jer su prošle godine proizveli samo 84 tisuće automobila, dok velike kompanije poput General Motorsa, Volkswagena i Toyote proizvode desetak milijuna vozila godišnje.
Paralelno s tim, Tesla planira povećati i broj servisnih centara za svoja vozila, a otvorit će i brojne nove punionice kako bi vlasnici stotina tisuća novih električnih vozila koja će sljedeće godine izaći iz njihove tvornice imali dovoljno punionica za punjenje svojih električnih ljubimaca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti