Isprobali smo Nokia Lumia 1520, phablet za one koji vole velike ekrane

Nokia je nedavno izašla s novim Lumia 1520 modelom, 6-inčnim phabletom koji prkosi svojom veličinom i PureView kamerom od 20MP.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 17.03.2014. / 12:48

Isprobali smo Nokia Lumia 1520, phablet za one koji vole velike ekrane

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Nokia je nedavno izašla s novim Lumia 1520 modelom, 6-inčnim phabletom koji prkosi svojom veličinom i PureView kamerom od 20MP.

Kako postaje trend imati čim veći ekran, tako i Nokia svojim Lumia 1520 modelom kreće tim stopama, usudim se reći čak da je ovim uređajem kompanija ‘gurnula’ svoj uređaj do same granice. Pod granicom mislim naravno veličinu zaslona, jer ovaj ekran s Full HD rezolucijom od 1080p oduševljava odmah čim ga prvi put primite u ruke.

Prvi susret s Lumia 1520 je bio pomalo iznenađujući. Kada izvadite uređaj iz kutije shvatit ćete koliko je ogroman ovaj mobitel. Moram priznati da me Nokia od početka svoje serije Lumia oduševila raznobojnim i žarkim bojama pozadine, što daje život uređaju. Veliki ekran je čist i pregledan što i ne čudi jer je  ima 367 piksela po inču, a s obzirom na dijagonalu od 6-inča pruža puno prostora za manevriranje vašim prstima.

Također, ono što se odmah primijeti na početku jest vrlo brz odaziv, što se može zahvaliti četverojezgrenom Qualcomm Snapdragon 800 procesoru brzine 2.2GHz, te 2GB RAM-a.

Treća stvar koju će svaki novi korisnik ovog uređaja probati jest PureView kamera od 20MP s Carl Zeissovom optikom i optičkom stabilizacijom. Kombinacija 6-inčnog zaslona i 20MP kamere je pravo savršenstvo kada želite zabilježiti neki trenutak bilo da se radi o videu ili fotografiji. Također, samo sučelje fotoaparata odnosno kamere znatno je pojednostavljeno, te je vrlo intuitivno, pa tako ne morate lutati raznim izbornicima da uključite flash ili odaberete vlastite postavke poput ISO, svjetlost ili nešto drugo, jer vam je sve plasirano na početnom ekranu aplikacije.

Što se tiče nedostataka, prvo bih spomenuo nemogućnost korištenja uređaja jednom rukom, te neobičan osjećaj kada telefonirate, jer morate na uho prisloniti masivan uređaj. Imao sam osjećaj da izgledam neobično, no s druge strane hodajući ulicom i koristeći ovaj uređaj privukao sam prilično puno pažnje drugih prolaznika koji su se pogledom ‘zakačili’ na uređaj u mojoj ruci.

Drugi nedostatak je relativno visoka cijena od 5.999,00 kuna u slobodnoj prodaji, no Vipnet ima ekskluzivnu ponudu ovog uređaja, pa tako možete proći nešto jeftinije uz neku od pretplata.

Zadnji nedostatak ne tiče se uređaja, no tiče se operativnog sustava. Windows Phone je napredovao i napreduje i dalje, no kaska za konkurentskim Androidom i iOS-om, pa tako obično bivate zakinuti za neke aplikacije koje biste voljeli imati na svom uređaju. Primijetio sam da Instagram ne izgleda tako lijepo kao na ranije spomenutim platformama, no s obzirom da WP postaje sve kvalitetnija platforma vjerojatno će se paralelno objavljivati aplikacije za sve tri platforme.

Sve što sam ranije spomenuo stvari su koje na početku želi znati svaki novi ili budući korisnik mobitela, no kao i svaki drugi uređaj tako i ovaj nudi puno mogućnosti, te dolazi uz puno razno raznih servisa i aplikacija koje će vam olakšati svakodnevicu. Ako ste ljubitelj velikih ekrana, te mislite da ovim 6-inčnim ekranom možete zamijeniti tablet, trebali bi razmisliti o kupnji ovog uređaja, s druge strane ako ne volite uređaje kojima morate upravljati s obje ruke, onda možda razmislite u nečem drugom, manjem i kompaktnijem.

Svakako ako imate priliku isprobajte Nokiju Lumiju 1520, jer tako ćete najbolje zaključiti da li je ovaj uređaj prikladan za vas ili ne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti