Isprobali smo Samsung Galaxy Note 10 – uređaj koji ima snagu laptopa, a stane na dlan

Galaxy Note 10 u Hrvatskoj će biti dostupan od 23. kolovoza, a tad će se znati i njegova točna cijena.

Martina Čizmić | 07.08.2019. / 23:32

Galerija

Samsung je u New Yorku održao svjetsku premijeru Galaxy Note 10, nove serije pametnih telefona. Telefon, koji su mnogi već prozvali najuzbudljivijim Samsungovim telefonom (nakon Folda), spaja elegantan dizajn s moćnim performansama i produktivnosti, pri čemu korisnicima omogućuje da maksimalno iskoriste svaki trenutak. Imali smo prilike isprobati, iz prve ruke, što je to točno Samsung pripremao posljednjih godinu dana.

„Od samog početka Note je sinonim za najbolju tehnologiju i značajke, a moderni korisnici to su prepoznali i koriste ga kako bi povećali svoju produktivnost i kreativnost. Bez obzira na to rješavaju li veliki projekt za posao, snimaju ili uređuju videozapise ili igraju omiljene igre, svaki element pametnog telefona Galaxy Note 10 dizajniran je tako da pruži više, brže i bolje", istaknuo je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor Odjela za IT i mobilne komunikacije tvrtke Samsung Electronics.

Galaxy Note već je na prvi pogled veoma privlačan. Iz Samsunga su se potrudili da odaberu boje koje će uređaj učiniti elegantnim za poslovne korisnike, ali i dovoljno živahnim za kreativne korisnike. Galaxy Note prvi je put dostupan u dvije veličine pa korisnici mogu odabrati onu koja im bolje odgovara. Galaxy Note 10 dolazi uz S Pen olovku i 6,3-inčni Cinematic Infinity Display, dok Galaxy Note 10+ i Galaxy Note 10+ 5G imaju najveći Note zaslon dosad – 6,8-inčni zaslon Cinematic Infinity.

Dynamic AMOLED zaslon s HDR10+ certifikatom i dinamičkim preslikavanjem tonova donosi svjetlije fotografije i videozapise nego kod ostalih uređaja Note. Također, za ugodnije gledanje značajka Eye Comfort smanjuje plavu svjetlost bez utjecaja na kvalitetu boje.

Čarobni štapić zove se S Pen

Jedna od najprepoznatljivijih značajki serije Galaxy Note zasigurno je pametna olovka S Pen. Uz to što korisnicima omogućava lakše korištenje pametnog telefona, nova olovka S Pen prepoznaje i geste rukom kako bi ju korisnici mogli koristiti i za daljinsko upravljanje, primjerice tijekom snimanja videa. Osim toga, može pretvoriti bilješke s papira u digitalni tekst, prilagoditi njihovu veličinu i promijeniti format dokumenta, primjerice u Microsoft Word.

No to nije sve. Korisnici olovkom S Pen Air mogu igrati i videoigre ili koristiti omiljene aplikacije bez dodira pametnog telefona.

Računalo na dlanu

Isprobali smo Galaxy Note 10 (Foto: ZIMO)

Samsung DeX već je dobro poznat korisnicima Samsunga, no uz Galaxy Note 10 dovoljno je povezati pametni telefon i zaslon pomoću USB kabela i korisnici mogu upravljati datotekama te koristiti mobilne aplikacije pomoću miša i tipkovnice, pri čemu podatke na uređaju čuva sigurnosna platforma Samsung Knox. Također, već je jedan klik dovoljan za izravno povezivanje s računalom Windows 10. Tako mogu nesmetano pogledati obavijesti, primati i slati poruke te pregledavati fotografije bez upotrebe pametnog telefona. Samsung je dogovorio partnerstvo sa Microsoftom, što će korisnicima omogućiti da, do kraja godine, čak i odgovaraju na telefonske pozive putem računala na koje je povezan Galaxy Note 10.

Profesionalne fotografije nadohvat ruke

Svi oni koji vole fotografirati i snimati videe s novim će Galaxy Note 10 doći na svoje. Jer osim što je Samsung poradio na kamerama, doradio je i nove značajke koje omogućavaju obradu fotografija i videa direktno na telefonu. Uz značajku Video Live Focus korisnici mogu fokusirati objekt koji snimaju i tako izbjeći neželjeni gubitak fokusa. Istovremeno značajka Zoom-in Mic pojačava i izolira željene zvukove, pa tako možete dobro čuti osobu koja govori, čak i u gužvi. Nova i poboljšana značajka Super Steady stabilizira i olakšava snimanje, pa snimke izgledaju kao da su napravljene pomoću profesionalnih kamera.

A nakon što su napravili fotografije i videe, pomoću olovke S Pen mogu ih i uređivati na uređaju pomoću Adobe Rusha. Savršeno za gejmere i vloggere koji žele dodati osobnost streamingu, poboljšati svoje tutoriale i kreirati zabavniji i privlačniji videozapis, a koji uz Screen Recorder pomoću kojeg će jednostavno snimiti sve što se prikazuje na zaslonu te dodati željene reakcije.

Galaxy Note 10 integrira 3D mogućnosti fotoaparata, kao i značajke umjetne inteligencije. Uz ultraširoki objektiv, tu je i 3D skener za Galaxy Note 10+ te fotoaparat DepthVision, koji može skenirati bilo koji objekt i odmah ga pretvoriti u pokretno 3D uređivanje. Također, noćni način rada sada je dostupan i na prednjoj kameri, što korisnicima osigurava vrhunske selfije i u tamnim uvjetima, bez obzira na to je li riječ o fotografiranju večere, koncerta ili zalaska sunca.

Ne smijemo zaboraviti ni na hardver

Kako biste mogli raditi još brže i bolje, Galaxy Note10 dizajniran je s vrhunskim hardverom i naprednim značajkama. Galaxy Note10 dolazi sa 6,3-inčnim Dynamic AMOLED Infinity-O ekranom. Na stražnjoj strani nalaze se tri kamere – ultraširoka od 16 megapiksela, širokokutna od 12 megapiksela i kamera s telefotolećom od 12 megapiksela. Prednja, selfi kamera ima 10 megapiksela.

Već je ranije bilo otkriveno kako će Note 10 doći s 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu, a 5G inačica dolazi i sa 12 GB RAM-a te također 256 GB prostora za pohranu. Treba istaknuti i bateriju koja će na Note 10 imati kapacitet od 3500 mAh.

Note 10+ nešto je veći s ekranom od 6,8 inča. Na stražnjoj strani "skriva" četiri kamere – tri iste kao na Note 10 te kameru za dubinu "DepthVision Camera". Kao i Note 10, s prednje strane nalazi se 10-megapikselna selfi kamera.

Note 10+ dolazi s 12 GB RAM-a te 256 odnosno 512 GB prostora za pohranu (ovisno o inačici). Također, treba istaknuti značajno jaču bateriju od 4300 mAh, koja bi trebala osigurati besprijekoran rad tijekom cijelog dana.

Jedna od najiščekivanijih naprednih značajki zasigurno je i superbrzo punjenje. Galaxy Note 10+ podržava punjenje od 45 W, što znači da u samo 30 minuta korisnici mogu napuniti svoj uređaj i baterija će trajati cijeli dan. Uz navedeno, u Wireless PowerShare dostupna je značajka za bežično punjenje Galaxy Watch, Galaxy Buds i sličnih uređaja.

Zajedno sa značajkom Game Booster zasnovanom na umjetnoj inteligenciji, optimizira performanse i potrošnju energije ovisno o igri, a s uslugom streaminga PlayGalaxy Link P2P korisnici mogu nastaviti igrati gdje su stali na bilo kojoj PC igri, čak i kad se ne nalaze na jednom mjestu.

Uz opcije LTE i 5G, korisnici Note 10 mogu raditi sve što vole, i to iznimno brzo. Galaxy Note 10+ 5G koristi svu snagu mreže nove generacije za streaming videozapisa visoke rezolucije, preuzimanje superbrzog sadržaja i streaming grafički zahtjevnih igara. Note 10+ 5G mijenja način na koji korisnici konzumiraju sadržaj i povezuju se s prijateljima i obitelji.

Dostupnost i prednarudžba uređaja Galaxy Note 10 

Od 23. kolovoza uređaj Galaxy Note 10 bit će dostupan u Aura sjajnoj, Aura rozoj i Aura crnoj boji, a Galaxy Note 10+ u Aura sjajnoj, Aura bijeloj i Aura crnoj boji.

Cijene za hrvatsko tržište još nisu poznate. Za američko tržište iznose 949 dolara za Note 10, odnosno 1099 dolara za Note 10+.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti