Isprobali smo Sony SmartBand SWR10 pametnu narukvicu

Na test su nam stigla tri uređaja, Sony Xperia Z2, Xperia Z2 tablet i SWR10 pametna narukvica, pa tako u nastavku možete pročitati naše utiske o ovim uređajima.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 04.07.2014. / 08:58

Isprobali smo Sony SmartBand SWR10 pametnu narukvicu

Na test su nam stigla tri uređaja, Sony Xperia Z2, Xperia Z2 tablet i SWR10 pametna narukvica, pa tako u nastavku možete pročitati naše utiske o ovim uređajima. 

Prije nego krenemo na narukvicu, ukratko ćemo proći kroz smartphone i tablet. Xperia Z2 je izuzetno dobar uređaj, možda malo prevelikog zaslona od 5.2 inča s FullHD rezolucijom. Uređaj sam po sebi ne bježi od već standardnog Sony dizajna s oštrim rubovima i staklenim površinama. Za one koji vole uređaje s većim ekranima, Z2 je odličan uređaj s odličnom kamerom od 20.7 MP, mogućnosti snimanja u 4K rezoluciji i pregrštom softvera koji dolazi uz ovaj uređaj, od samih filtera, snimanja usporenih snimka, dodataka, uređivačkih alata, glazbenog softvera, lifestyle softvera, itd. One koje zanima više tehničkih detalja, predlažem da pogledate službenu stranicu, no ovdje se nećemo baviti toliko tehnikalijama jer Z2, isto kao i većina drugih hi-end smartphonea ima sve što vam je potrebno, pa čak i više od toga.  

S druge strane Z2 tablet je također odličan uređaj, brzog odaziva, velikog ekrana od 10.1 inča s IPS matricom i FullHD rezolucijom. Možda malo prevelikih dimenzija za moj ukus, Z2 tablet je također jedan od vrlo dobrih uređaja koji bi preporučio svakom tko želi odvojiti malo više novaca za dobar tablet. Uređaj također ima sve potrebne karakteristike, QuadCore 2.3GHz procesor, 3GB RAM memorije, LTE/4G tehnologiju, itd. 

Ono što je mene najviše zaokupilo jest pametna narukvica SWR10, iako ne mogu shvatiti da još uvijek kompanije nazivaju svoje proizvode imenom koji nitko živ neće zapamtiti. Bilo kako bilo, zadnjih nekoliko dana ne odvajam se od SmartBanda koji mi se sve više sviđa.  

Prvo što morate napraviti jest upariti SmartBand s Z2, što mi nije išlo prilično glatko iz dva razloga. Prvi je taj da ne volim čitati dokumentaciju, već intuitivno shvatiti kako stvari funkcioniraju, jer mi to pokazuje koliko se kompanija trudi napraviti dobar proizvod, a drugi je taj da Z2 na sebi nema po defaultu instaliranu Lifelog aplikaciju koja je bilježi sve vaše podatke. Nakon malo surfanja shvatio sam kako je uparivanje moguće preko NFC-a, na prilično jednostavan način, nakon čega morate preuzeti dvije aplikacije Lifelog i jednu za uparavanje SmartBanda s Z2. 

Nakon toga, potrebno vam je dan/dva da se priviknete na narukvicu i aplikaciju. Prvu noć nisam uključio “Night mode”, jer sam mislio da se to automatski radi (što je moguće podesiti unutar aplikacije), no bez obzira na sve, rad s narukvicom je prilično jednostavan, iako na njoj treba još dosta raditi, pa mi se tako primjerice narukvica nekoliko puta nije “javila” (tri uzastopne vibracije), nakon što sam se odvojio od Z2 (postavka koju sam uključio u Lifelog aplikaciji), no to se dogodilo svega par puta. Nadalje, primijetio sam kako se netočno mjere pokreti, odnosno vožnja s biciklom se mjeri kao hodanje, što me malo smetalo. Isto tako, nije mi baš jasno na koji se način mjere potrošene kalorije, no dnevno sam potrošio oko 2500 kalorija, znači hodanje, vožnja biciklom i na kraju trening u teretani za čije vrijeme sam nosio narukvicu. 

Odlična stvar kod SmartBanda jest da se narukvica automatski sinkronizira s vašim uređajem pomoću Bluetootha čim dođete u blizinu uređaja, tako da ne trebate spajati istu na smartphone. Baterija traje prilično dugo, možda nekih 4-5 dana bez punjenja, što je dovoljno za sve vaše aktivnosti. 

Još jedna dobra stvar je da možete upravljati glazbenim playerom i videom preko narukvice, te ju prebaciti u Night mode tako da držite “Power” gumb. 

Naravno, sve vaše aktivnosti bilježe se u aplikaciji koja je dostupna samo za Android uređaje, no ona je nešto siromašnijih karakteristike nego recimo ona kod Jawbone UP-a ili Nike FuelBanda, iako svaka narukvica ima svoje prednosti i nedostatke. Lifelog vam može tako mjeriti koliko ste pješačili, trčali, spavali (duboki san, laki san ili bili budni), vozili biciklom, automobilom, koliko ste vremena proveli na društvenim mrežama, koliko ste fotografija poslikali, slušali glazbe, gledali video, igrali se, čitali i surfali, naravno sve na Z2. 

Kao što se vidi iz priloženog, SmartBand je nešto što vam daje informacije o svemu što se događa u vašem životu, bez prevelike muke, tako da možete saznati gdje trošite previše vremena, a gdje premalo i preuzmete vaše životne navike ponovo u vaše ruke.  

Cijena SmartBanda kreće se oko 400-injak kuna na Njuškalu, dakle cjenovno slično kao i Jawbone, no nešto jeftinije nego Nikeov FuelBand. Vjerujem da je novi trend pred nama i da ćemo svi uskoro nositi neku vrstu pametnih narukvica.

Isprobali smo Sony SmartBand SWR10 pametnu narukvicu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti