ISS promijenio smjer da izbjegne krhotine oborenog ruskog satelita

Međunarodna svemirska stanica (ISS) bila je prisiljena u četvrtak promijeniti smjer kako bi izbjegla krhotine sovjetskog špijunskog satelita koji je prije sedam mjeseci kontroverzno oborila ruska vojska.

Hina | 17.06.2022. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Motor svemirske letjelice Progres, koja je bila usidrena na ISS-u, pokrenut je kako bi se promijenila putanja i izbjegao komadić krhotine sa satelita Cosmos 1408, prema onome što je na Telegramu objavio Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roskozmos.

Slika nije dostupna Rusi tvrde: Astronauti nisu bili u opasnosti tijekom uništavanja našeg satelita

Ruska vojska srušila je rashodovani satelit pri testiranju antisatelitskog oružja 15. studenog 2021. godine.

SAD je tada kritizirao taj potez, upozoravajući da fragmenti satelita mogu ugroziti ISS i međunarodni tim astronauta koji se tamo nalazi.

Kad je svemirska stanica prvi put prošla kroz polje krhotina, posadi je naređeno da odjenu svemirska odijela i uđu u ISS kapsulu predviđenu za bijeg zbog svoje vlastite sigurnosti.

Ruska vojska zanijekala je da je bilo ikakve opasnosti za ISS.

Pogled iz promatračnice na ISS-u FOTO Odsad možete prošetati Međunarodnom svemirskom postajom zahvaljujući ESA-inom astronautu

Sovjetski izviđački satelit 1408 poslan je u nisku zemljinu orbitu 1982. godine, gdje je bio operativan dvije godine i gdje se otad nalazi.

Tri Rusa, tri Amerikanca i jedan Talijan trenutno se nalaze na ISS-u. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti